Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Augusztus 15. 12:20, szerda | Belföld
Forrás: MTI

MSZP: nyugdíjvédelmet a rokkantaknak, korrigált nyugdíjkiegészítést az időseknek!

MSZP: nyugdíjvédelmet a rokkantaknak, korrigált nyugdíjkiegészítést az időseknek!

Az MSZP ismét kérdésekkel és követelésekkel fordul a kormányhoz a rokkantak változatlanul kilátástalan helyzetére és az infláció miatt alacsonynak bizonyuló nyugdíjkorrekcióra hivatkozva.

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, korábbi kérdéseire csak kioktatást kapott Soltész Miklós államtitkártól, aki továbbra sem adott választ arra: kapnak-e nyugdíjvédelmet a rokkantak és a nem rehabilitálhatók.
Az ellenzéki politikus ismét felhívta arra a figyelmet, hogy a rokkantsági nyugdíj eltörlésével mindössze egy alacsony összegű juttatásban reménykedhetnek azok is, akik korábban évekig fizették nyugdíjjárulékukat.
Korózs Lajos felháborítónak nevezte, hogy a kormány változtatásai révén semmiféle ellátást nem kapnak azok, akik bár orvosilag rászorulók lennének, objektív okokból mégsem tudnak hároméves biztosítási jogviszonyt felmutatni az elmúlt öt évből. Hozzátette: a kabinet a napokban beismerte, hogy nem rendelkezik olyan informatikai programmal, amellyel meg tudnák határozni a rokkantak járandóságát, így a jogosultak még erre a csökkentett összegre is hiába várnak. Az MSZP elnökségi tagja szólt arról is, a kormány ezen döntése értelmében lassan háromszázezer olyan munkanélküli lesz, akik sehonnan sem kapnak ellátást. Korózs Lajos mindezek miatt követelésként fogalmazta meg a kabinettel szemben, hogy az haladéktalanul teremtse meg a rokkantellátások kifizetésének feltételeit, valamint vizsgálja meg, van-e személyi felelőse a változtatásokból eredő károknak. Az MSZP követeli továbbá a kormánytól, hogy az augusztusi "rekordnagyságú” inflációs adatok alapján korrigálja a novemberi nyugdíjkiegészítést – fogalmazott a párt elnökségi tagja, aki megjegyezte: a nyugdíjasok fogyasztási szokásait figyelembe vevő árnövekedés több mint 6 százalékos volt, ami jóval meghaladja az év eleji 4,2 százalékos nyugdíjemelést.
Korózs Lajos rákérdezett arra is, mi értelme volt 2010 szeptemberében 1,7 millió levelet küldeni a nyugdíjasoknak, ha az azokra érkezett válaszokat mind a mai napig nem dolgozták fel.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.