Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Szeptember 28. 13:08, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

NATO-főtitkár: fel kell venni a harcot a klímaváltozás ellen

NATO-főtitkár: fel kell venni a harcot a klímaváltozás ellen

Az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) is harcolnia kell az éghajlatváltozás ellen, mert a folyamat veszélyesebbé teszi a világot - hangsúlyozta a szervezet főtitkára egy vasárnap megjelent írásában.

Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent vendégkommentárjában kiemelte, hogy a NATO feladata a béke fenntartása és a gondoskodás a biztonságról, ezért a klímaváltozás ellen is tennie kell.

"Az éghajlatváltozás tényei vitathatatlanok, és a helyzet egyre rosszabb" - írta a norvég politikus, rámutatva, hogy "az időjárás egyre vadabb, melegebb, szelesebb és nedvesebb", ami "világszerte nyomás alá helyezi a társadalmakat, mert fenyegeti élelem-, víz- és energiaforrásaikat".

A klímaváltozás veszélybe sodorja a NATO tagjainak biztonságát, ezért a szövetségnek jobban meg kell értenie a folyamatot, és a katonák kiképzésétől a műveletek tervezéséig figyelembe kell vennie valamennyi vetületét - tette hozzá Jens Stoltenberg, példaként említve, hogy a NATO iraki küldetésében szolgáló katonák az idén nyáron rendszeresen 50 Celsius-fok feletti hőmérsékletben dolgoztak.

Megjegyezte: el lehet képzelni, milyen lehet ebben a forróságban egy teljes harci felszerelést viselő katonának, amikor támadás éri az egységét.

Leszögezte, a NATO-nak "alkalmazkodnia kell az új realitásokhoz", jobb felszerelésre, járművekre és infrastruktúrára van szüksége, és fel kell vennie hivatalos feladatai közé az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, azzal a céllal, hogy erősítse tagjai és partnerei ellenálló képességét.

A NATO-nak fel kell készülnie arra, hogy reagáljon a klímaváltozás okozta katasztrófákra, és az éghajlatváltozást gyorsító gázok kibocsátásának csökkentésében is "magasabbra kell helyezni a lécet". A szövetség a katonai hatékonyság erősítésének céljából régóta törekszik az üzemanyag-felhasználás hatékonyságának növelésére, és tagjai világszerte éllovasok a védelmi erők károsanyag-kibocsátásának csökkentésében, de ennél többre van szükség. Az első lépés a tagállamok támogatása lehet a védelmi erők kibocsátásának pontos mérésében, a következő lépés pedig önkéntes kibocsátás-csökkentési vállalásokról szóló megállapodások kidolgozása lehet - írta Jens Stoltenberg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése