Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Május 25. 13:22, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Nébih: Ardo zöldségkeveréket hívtak vissza a forgalomból

Nébih: Ardo zöldségkeveréket hívtak vissza a forgalomból

Mérgező növényi részek (burgonya bogyó termése) lehetséges jelenléte miatt visszahívta a forgalomból az Ardo Wok mix zöldségkeverékeket az Ardo Hungary Kft.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az Ardo Wok Mix 2,5 kilogrammos 2025 februári lejáratú és az 1 kilogrammos 2025 augusztusi lejáratú termékeket ne használják fel.

Az érintett termékek árát visszatérítik.

A mérgező anyagról a Nébih azt írta: a szolanin a glikoalkaloid vegyületek csoportjába tartozó toxikus anyag, ezek a vegyületek természetesen előfordulnak különböző elterjedten fogyasztott zöldségekben, burgonyában, paradicsomban, padlizsánban és paprikában. A magasabb glikoalkaloid bevitelre kialakuló mérgezés tünete a keserű vagy égő érzés a szájban és influenzához hasonló tünetek, mint émelygés, hányás, hasi görcsök, és hasmenés. A glikoalkaloid mérgezés súlyosabb eseteiben egy sor idegrendszeri tünet merülhet fel (levertség, egykedvűség, nyugtalanság, rázás, zavartság, gyengeség, zavart látás). A megzöldült, sérült, rothadt/romlott vagy csírázó burgonya fogyasztását kerülni kell.

Magyarországon a nyers, hámozatlan burgonyában a megengedett maximális szolanin tartalom (egyenérték) 100 milligramm kilogrammonként.

Címkék: Nébih, visszahívás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk