Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Augusztus 07. 17:48, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Nem veszélyeztette a helyieket az ammóniaszennyezés a székesfehérvári cég szerint

Nem veszélyeztette a helyieket az ammóniaszennyezés a székesfehérvári cég szerint

Nem veszélyeztette sem a lakosságot, sem a környezetet az a kis mennyiségű ammónia, amely a székesfehérvári Sapa Profiles Kft. eloxáló üzemében szabadult ki múlt vasárnap - ezt a cég vezetősége közölte kedden az MTI-vel. A katasztrófavédelem megerősítette, hogy a lakosság nem volt veszélyben, tudatta ugyanakkor, hogy a balesettel kapcsolatban a vállalat nem tett eleget tájékoztatási kötelezettségének.

A Fehérvár 24 hírportál korábban úgy értesült, hogy elhallgatott munkahelyi baleset történt az Alcoa-Köfém területén, a Sapa Profiles Kft. üzemében vasárnap. A lap információi szerint egy zárt csőrendszerből nagy mennyiségű ammónia folyt ki több órán keresztül. A Fehérvár 24 tudomása szerint személyi sérülés nem történt.
A hírportál szerint a megengedhető 5 liter ammóniaszivárgás helyett minimum 50 liter folyt ki. Az ammónia a légutakban levő vízzel lúgot alkot, amely felmarja a nyálkahártyát, és fulladást is okozhat. A Fehérvár 24 szerint a katasztrófavédelemnek ki kellett volna ürítenie a gyár környezetében levő lakóépületeket, ám a szervezetet senki nem riasztotta, sem a gyár, sem a kivonult üzemi tűzoltók. A kiürítés mintegy hétezer embert érintett volna.
A vállalatnak az MTI-hez eljuttatott sajtóközleménye szerint egy biztonsági nyomásszabályozó szelepen keresztül jutott a levegőbe kis mennyiségű ammónia. A területen dolgozó karbantartók a problémát azonnal észlelték, és a gyáregységi tűzoltók bevonásával megtették a szükséges lépéseket a következmények elhárításáért. Megtették továbbá azokat a szükséges módosításokat, amelyek megakadályozzák, hogy a jövőben ilyen esemény fordulhasson elő.
Rámutattak, a teljes körű kivizsgálás a hatóságok bevonásával jelenleg is tart. Kiemelték, hogy az ammónia kis mennyisége miatt és a hatékony kárelhárítás eredményeként sem a dolgozók, sem az üzem közelében élők, sem pedig a környezet nem volt veszélynek kitéve. "Sajnálatos módon eddig a médiában ellenőrizetlen és illetéktelen forrásból származó, a valóságnak nem megfelelő információk jelentek meg az esettel kapcsolatban" - áll a közleményben.
Hangsúlyozták, a Sapa Profiles Kft. továbbra is kiemelten fontosnak tartja és szigorúan betartja a legmagasabb szintű környezetvédelmi, munkabiztonsági és foglalkozás-egészségügyi előírásokat.
Az MTI érdeklődésére Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a megyei iparbiztonsági főfelügyelőség hivatalból azonnali átfogó vizsgálatot indított az eset körülményeinek vizsgálatára. A hatósági ellenőrzés folyamatban van, a jogszabályok 30 napot adnak a befejezésére.
Megerősítette, hogy a veszélyes anyag kijutott a levegőbe, de a lakosság nem volt veszélyben. Hangsúlyozta, bár a vizsgálatok nem zárultak le, de az megállapítható, hogy tájékoztatási kötelezettségének sem a cég, sem a létesítményi tűzoltóság nem tett eleget.

Címkék: Baleset-munkahelyi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.