Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Szeptember 22. 15:06, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Nem zuhant tovább a kőolaj ára

Nem zuhant tovább a kőolaj ára

Hétfői nagy esést követően kedden már csak minimálisan csökkent a kőlaj világpiaci ára.

Röviddel 9 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 10 cent (0,24 százalék) csökkenéssel, 41,34 dolláron állt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 9 centtel, (0,23 százalékkal) 39,45 dollárra süllyedt.

Hétfőn a Brent és a WTI egyaránt két hete legnagyobb csökkenéssel zárt. A Brent ára 1,71 dollárral (3,96 százalékkal), a WTI pedig 1,80 dollárral (4,38 százalékkal) csökkent.

Szakértők a kőolaj árának második napja tartó csökkenését elsősorban arra vezetik vissza, hogy nyolc hónap szünet után hamarosan újraindul az olajtermelés Líbiában.

Halífa Haftar tábornok, az észak-afrikai ország keleti vidékeit uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg parancsnoka jelentette be még pénteken, hogy újraindulhat a nyolc hónapja gyakorlatilag teljesen leállt olajtermelés, és ezzel együtt az export is.

Haftar és csapatai a nyugat-líbiai Tripoliban működő egységkormány és a hozzá hű milíciák ellen harcolnak. A hadúr követői januárban állították le az olajkitermelést, hogy így fokozzák a nyomást Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök kormányára Tripoliban.

Az olajkitermelés leállításának következtében a nemzeti olajvállalat, a NOC számításai szerint nagyjából 10 milliárd dollár veszteség érte a konfliktus sújtotta országot.

A blokád miatt Líbia olajtermelése napi 1,3 millió hordóról napi 100 ezer hordóra zuhant. Szakértők azt mondták, hogy a termelés csütörtökön indul újra.

Az olajpiacot az utóbbi időszakban komolyan befolyásolja, hogy a koronavírus-járvány miatt lényegesen visszaesett a kereslet. A líbiai kőolaj megjelentése pedig tovább növeli majd a kínálatot a mérsékelt kereslet mellett.

Címkék: ár, olaj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.