Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. November 01. 05:00, kedd | Bulvár
Forrás: mti

Német kémfilmsorozat készült a Stasi balatoni ügynökeiről

Német kémfilmsorozat készült a Stasi balatoni ügynökeiről

Fonyódi kempingben, zalacsányi hotelben és budapesti lakótelepen forgatták több mint három hónapon át a német állami ZDF televízió megrendelésére azt a filmsorozatot,

amely egy 1986-ban a Balatonnál játszódó kémtörténetként kerül a tévénézők elé a jövő évben.

A Zalacsányban a napokban befejezett, összesen 63 forgatási napon át készült Honigfrauen című sorozatról Daniel Mann, a film producere az MTI érdeklődésére elmondta: a háromszor 90 perces részekből álló történetet teljes egészében Magyarországon forgatták. Az 1986-ban játszódó fikciós történet szerint az NDK-ból induló huszonéves testvérpár, Catrin és Maja először nyaral a Balatonnál, ahol a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi ügynökei árgus szemekkel figyelik a keletnémet turisták és a nyugati vendégek kapcsolatait.

Daniel Mann - aki egyebek mellett Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal című filmjénél is producerként dolgozott - úgy fogalmazott: nem volt nehéz Magyarországon megtalálni az 1980-as évekre emlékeztető helyszíneket. Németországban ugyanakkor már nem sikerült olyan lakótelepet találni, ami Erfurtot idézte volna, ezért az ott játszódó jeleneteket Békásmegyeren rögzítették.

A német Seven Dogs és a magyar Filmteam Kft. produkciójában készül a sorozat. A magyar gyártó a nemzetközi filmek kiszolgálása mellett saját produkcióban készít magyar filmeket, egyebek mellett Mészáros Márta bemutatás előtt álló új filmje, az Északi fény vagy az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar filmje, a Liza, a rókatündér köthető hozzájuk.

A német kémsorozat főgyártásvezetője, Iványi Petra az MTI-nek a zalacsányi díszletek között elmondta: a helyszínek kiválasztása valóban könnyen ment. A lakótelepi környezeten kívül hosszú időt töltöttek Fonyódon, ahol egy korabeli kempinget alakítottak ki a Balaton-parton, majd zárásként másfél hónapig a zalacsányi Batthyány Kastélyszálló által "alakított" Balaton Residence hotelben készült a produkció. Mindezen felül rövid ideig Keszthely, Tihany, Balatonföldvár és Kapolcs is szerepelt a forgatási helyszínek között trabantos-porschés lakodalmi menetnek vagy éppen autós üldözésnek helyet adva.

A mintegy 90 fős stábbal készült sorozat egy-egy 90 perces epizódjára 21 forgatási nap jutott, ami a nagy nemzetközi mozifilmekhez képest sokkal feszítettebb munkát követelt - említette Iványi Petra. A német mozi- és tévéfilmekből jól ismert főszereplők szinte mindvégig itt is laktak a három hónapos forgatás során.

A két fiatal főszereplőt Sonja Gerhardt és Cornelia Gröschel alakítja, mindketten tizenéves koruk óta filmeznek, az anyát megformáló Anja Kling pedig évtizedek óta az egyik legfoglalkoztatottabb német filmszínésznő. A magyar szállodaigazgatót, Tamást egy horvát származású színész, Stipe Erceg alakítja, aki 2011-ben Liam Neeson mellett szerepelt a Berlinben játszódó Ismeretlen férfi című produkcióban, filmográfiája szerint pedig többször is megformált már magyar karaktert, például a Tetthely krimisorozatban.

Iványi Petra hozzátette: a magyar színészek közül mások mellett Gryllus Dorka, Csőre Gábor és Kapácsy Miklós szerepel a német filmsorozatban. Mindezen felül több száz magyar statiszta is közreműködött az elkészítésben.

Az MTI tudósítójának ottjártakor a zalacsányi - a filmben Balaton-partiként szereplő - hotel bejáratánál az egyik kulcsjelenetet forgatták. A nyári éjszakában játszódó snitteket - amelyben fontos szerep jut egy ökölcsapásnak is - alig hatfokos hidegben rögzítették.

Az idősebbik lányt alakító Cornelia Gröschel az MTI kérdésére arról beszélt, hogy számos nyolcvanas évekbeli filmet nézett meg a szerepére felkészülve, de szülei elmondásából is jól ismeri azt a korszakot. Miután drezdai születésű, nagyon könnyű volt számára a kissé ma is érezhető keletnémet mentalitást megmutatnia a filmben.

Ben Verbong, a sorozat holland származású rendezője elárulta: a film címe finoman arra utal, hogy az egykori NDK-s lányok mennyire "tapadtak" a nyugatnémet vagy akár magyar férfiakra, annak reményében, hogy házasságot kötve otthagyhatják Kelet-Németországot. Mint azt felidézte, számára sem ismeretlen Magyarország, ugyanis már a rendszerváltás előtt és az azt követő években is járt itt - végül meg nem valósult - filmprojektek tervezése miatt, így elég jól össze tudja hasonlítani az egykori és mai magyar viszonyokat. Az pedig szintén személyes tapasztalata, hogy hollandiai házuk szomszédjában egy 1956-ban kimenekült magyar család lakott, amelynek tagjaival nagyon jó viszonyban voltak.

A késő éjszakába nyúló utolsó forgatási napokon a jelmeztervező Maria Schicker a mintegy 10 ezer darabos jelmeztárat megmutatva az MTI-nek azt mondta: különösen fontos volt, hogy a rendezővel, az operatőrrel és a díszlettervezővel együttműködve hitelesen és erőteljes képekben tudják megmutatni azt az időszakot. Érdekességként magyarázta, hogy a túlnyomó többségében eredeti ruhák anyaga és színe alapján jól érzékelhető most is az akkori két Németország közötti különbség. A fogasokra és a dobozokra mutatva mosolyogva azt is hozzáfűzte, hogy a korra jellemző Madonna-stílustól a barna szandál-drapp zokni párosításig minden karakteres öltözködési jegyet meg is mutatnak a filmben.

Címkék: balaton, film, kémfilm, mozi, stasi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.