Városlista
2020. június 4, csütörtök - Bulcsú

Hírek

2020. Március 12. 16:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Németországon át érkezhetett Olaszországba a koronavírus, hamarabb is fertőzhetett

Németországon át érkezhetett Olaszországba a koronavírus, hamarabb is fertőzhetett

Egy milánói kutatócsoport eredményei szerint nem közvetlenül Kínából, hanem Németországból érkezhetett az új típusú koronavírus Olaszországba.

A tudósok azóta kutatnak az úgynevezett zéró páciens után, hogy február 21-én kiderült, Lombardia tartományt elérte a fertőzés.

A milánói kutatócsoport kiterjedt elemzés után sem azonosította még a legsúlyosabb európai járványkitörés kiinduló pontját jelentő embert, azonban az olaszországi vírus géntérképének a mását megtalálták egy januári németországi esetnél.

"A családfa gyökeréhez legközelebbi génszekvencia, amely valószínűleg megelőzi a többit, olyan embertől származik, aki Münchenben, minden bizonnyal január 19. és 22. között fertőződhetett meg" - mondta el a Reutersnak Massimo Galli, a milánói Sacco kórház fertőző osztályának és a Milánói Egyetem kutatócsoportjának vezetője.

Hozzátette, hogy az - egyelőre azonosítatlan - német beteg akkor fertőződhetett meg, amikor egy Sanghajból érkezett emberrel került kapcsolatba.

Elemzésük azt mutatja, hogy az olaszországi járvány január 25. és 26. között kezdődhetett, jóval azelőtt, hogy az első pácienst hivatalosan diagnosztizálták volna a lombardiai Lodi megye Codogno városában.

"El tudjuk képzelni, hogy az az ember, aki Münchenben került kapcsolatba a vírussal, Olaszországba, majd az országon belül arra a területre érkezett, ahol a vírus elsőként terjedni kezdett, és eközben nem mutatta a betegség tüneteit" - magyarázta Galli.

Kína után Olaszországot sújtja leginkább az új típusú koronavírus okozta járvány, a halálos áldozatok száma 827-re emelkedett a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma 12 462-re nőtt.

Az orvosok eleinte úgy vélték, a Mattia keresztnevű, 38 éves codognói pácienst egy kollégája fertőzte meg, aki nem sokkal korábban tért haza kínai üzleti útjáról. Annak a férfinak azonban negatívak lettek a tesztjei, ami azt jelentette, hogy folytatni kellett a fertőzés kiindulópontja utáni keresést.

Az olasz kormány január végén leállította a Kínából érkező és oda induló repülőjáratokat, miután két kínai turistáról olaszországi útjuk idején bebizonyosodott, hogy koronavírus-fertőzésük van. Akkor azt remélték, a járatok törlése megállítja a betegség terjedését.

"Valószínű azonban, hogy a fertőzések már a szigorítások bevezetése előtt elkezdődtek" - mondta Galli.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 04. 16:01, csütörtök | Külföld

Hamarosan indul a Marsra a NASA legújabb marsjárója

Július 17-én indul a Marsra az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA legújabb marsjárója, a Perseverance (Állhatatosság).

2020. Június 04. 11:06, csütörtök | Külföld

Új gyanúsított van a 13 éve Portugáliában eltűnt brit kislány ügyében

Új gyanúsítottja van a 13 éve Portugáliában eltűnt brit kislány, Madeleine McCann ügyének. A Scotland Yard szerda esti londoni bejelentése szerint nagy jelentőségű új nyomozati szálról van szó.

2020. Június 04. 09:05, csütörtök | Külföld

Késes támadás történt egy kínai általános iskolában

Késes támadás történt egy dél-kínai általános iskolában csütörtök reggel, mintegy negyven embert sebesített meg a támadó, köztük tanulókat és az iskola dolgozóit - írta a China Daily című kínai pártlap.

2020. Június 04. 07:33, csütörtök | Külföld

Súlyosbítják a vádat a Floyd halálát okozó rendőr ellen, és társait is letartóztatják

Súlyosbítják az afroamerikai George Floyd halálát okozó rendőr elleni vádat, és letartóztatási parancsot adtak ki a három másik intézkedő rendőr ellen is