Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Augusztus 14. 10:16, szombat | Belföld

Nemzetközi konferencia Kecskeméten

Nemzetközi konferencia Kecskeméten

Nemzetközi sajtónyilvános konferenciát tartott a Szobafestő-, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) és az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) Kecskeméten.

A konferencián beszámoltak a GINOP 5.3.5-18-2018-00027 kódjelű pályázatról, amely teljes mértékben az Európai Szociális Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat jóvoltából valósult meg. A pályázat keretösszege 30 millió forint volt.
„A digitalizáció, automatizáció és technológiai fejlődés alkalmazási, és képzési lehetőségei, a festő-, mázoló-, tapétázó mikro- és kisvállalkozások gyakorlati tevékenységében – a szakma jövője” nevű pályázat során az Ipartestületek hat alkalommal vállalták a mikro- és kisvállalkozók tájékoztatását a legújabb digitális megoldásokról szerte az országban. A nemzetközi konferencia célja a határainkon kívül és azon túl megszerzett tapasztalatok megosztása, megvitatása, hogy a pályázat lezárulását követően egy átfogó tanulmány készüljön, amelynek célja, az iskolai rendszerbe való bekerülés.

Németh László, az IPOSZ elnöke megnyitó beszédében beszélt a festőszakma jövőjéről és kifejtette abbéli reményét, hogy a projekt eredményeként kialakulhatnak olyan képzések, amelyek javára vállhatnak a festőszakmának és a fiatalok a szakmai képzésekről már ezzel a tudással jönnek ki az iskolából. Ez ügyben már felvették a kapcsolatot különböző oktatási centrumokkal is, hiszen nemcsak a tanulóknak, hanem az oktatóknak is meg kell ismerniük az új technikákat.

Helmut Schulz, a Festőipari Vállalkozások Nemzetközi Szövetségének (UNIEP) elnöke elmondta, a digitális ismeretek a festőszakmában is nagyon fontosak, ezért támogat minden olyan kezdeményezést, ami ezeket mozdítja elő. A fiatalok megszólítása szerinte évek óta komoly kihívása a festő szakmának, akár ebben is segíthet a digitális eszközök bevonása. Ugyanakkor az elnök kihangsúlyozta, a jó szakembernek a digitális ismeretek mellet a gyakorlatban is felkészültnek kell lennie.
Kovács László, az SZMTOI elnöke előadásban részletesen beszélt a szakmai workshopokról, amelyek az alapvető számítógépes ismeretek elsajátításával kezdődtek, majd később alkalmat adtak a különbőzű új technológiák megismerésére, mint például a nagy falfelületekre tervezett matricák tervezése és annak kivitelezése.

Kovács szerint a digitális eszközök megismerésével vonzóbbá tehető a szakma, és nagyobb eséllyel kerülhető el a lemorzsolódás. A workshopokon összesen 250 fő vett részt, fiatalok és idősebbek egyaránt. Szeptember végére pedig elkészülnek a tanulmányok, melyek segítségével megreformálható a szakképzés – tette hozzá.
A kétnapos nemzetközi konferencia első napján hazai és külföldi előadók beszélnek a digitalizáció, automatizáció és technológiai fejlődés alkalmazásairól, képzésekről, a szakma jövőjéről tartanak előadást. A konferencia második napján szakmai kiállítók állnak az érdeklődők rendelkezésére, konzultációs lehetőségre nyílik alkalom.

Fotó és szöveg: Juhász Melinda

Címkék: kecskemét, konferencia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során