Hírek
2012. Augusztus 02. 11:48, csütörtök |
Belföld
Forrás: MTI
Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyt rendeznek Röszkén

Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyt rendeznek szombaton a Csongrád megyei Röszkén; a gasztronómiai vetélkedőre eddig harminckét csapat nevezett Magyarországról és a határon túlról.
A legtöbb versenyző helybéli vagy a környékbeli településekről érkezik a határ menti községbe, de az indulók között lesz komáromi és több külföldi csapat is Magyarkanizsáról, Horgosról, illetve a Temes megyei Végvárról – mondta Szécsi Andrea szervező csütörtökön az MTI-nek.
A program reggel fogatos felvonulással indul Röszke utcáin, majd reggel nyolckor elkezdődik a főzés. A versenyen legfeljebb négyfős csapatok nevezhetnek, amelyek maguk gondoskodnak minden, a főzéshez szükséges alapanyagról, fűszerről és kellékről, az egészségügyi előírások miatt a töltött káposztához szükséges darált húst azonban a szervezők biztosítják.
Az amatőr és profi szakácsoknak délben kell az egyéni fantázia szerint tálalt három darab töltött káposztát a zsűrinek bemutatniuk. Az ételkompozíciókat a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács vezette zsűri több szempont alapján értékeli. A helyezések eldöntésénél figyelembe veszik az egységes ízharmóniát, a szín- és illatkompozíciót, a tájjellegű fűszerezést, ízhatást, valamint a tálalás esztétikai kivitelét. A gasztronómiai seregszemlén különdíjakat is osztanak, kiválasztják a legjobb tradicionálisan készített, a legimpozánsabban tálalt és a legújszerűbb ízlésvilágú töltött káposztát is.
Szécsi Andrea elmondta, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a versenyzők kreativitása határtalan: készült már töltöttkáposzta pulykahússal vagy hallal, felhasználtak a töltelékhez füstölthúst, kolbászt, csülköt és próbálkoztak a vegetáriánus változattal, a fűszerek között pedig kaporral vagy csomborral is. A legnagyobb sikere azonban mindig a hagyományos, sertéshússal és árpakásával főzött változatnak volt.
A szervező szerint az ízletes töltött káposzta titka a jó minőségű alapanyagokban, a megfelelő módon savanyított káposztalevelekben rejlik, s abban, hogy az ízesítéséhez a só és bors mellett kiváló minőségű őrölt paprikát használjanak föl. Ez utóbbi Röszkén nem okozhat problémát, hiszen a község határa a szegedi fűszerpaprika egyik legfontosabb termőhelye.
A versenyzők annyi töltött káposztát készíthetnek, amennyit akarnak, a szervezők csak a zsűrizésre kínált ételt kérik el; ha több káposztát főz egy-egy versenyző, magának kell gondoskodnia arról, hogy társakat találjon az elfogyasztásához. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezzel azonban nem lesz gond. A versenyzők általában büszkén kóstoltatják ételremekeiket, és a rendezvény látogatóinak a helybéli vendéglősök is készítenek töltött káposztát.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 09. 12:18, szerda | Belföld
Hubai Imre: az éves öntözési igény többletvíz formájában be van tárazva a tájban
A Vizet a tájba program révén jelenleg 178 millió köbméter többletvíz áll rendelkezésre öntözésre, ami nagyjából megfelel Magyarország éves öntözési vízigényének
2025. Július 09. 07:13, szerda | Belföld
Nagy Bálint: újranyithat a Hévízi Tófürdő fürdőháza, készül a létesítmény hosszú távú fejlesztési koncepciója
A kormány 381 millió forint támogatást biztosít a Hévízi Tófürdő nemrég bezárt, tavi fürdőépületének rövidtávú helyreállítására
2025. Július 08. 16:39, kedd | Belföld
NGM: júniusban ismét többlettel zárt a költségvetés, a kormány változatlanul elkötelezett a költségvetési stabilitás megőrzése é
Magyarország pénzügyei rendezettek, a szigorú költségvetési fegyelem fenntartása változatlanul a kormány kiemelt prioritása
2025. Július 08. 12:44, kedd | Belföld
E.ON: több mint 150 ezer ügyfélnél már helyreállt az áramszolgáltatás
Több mint 150 ezer ügyfélnél már helyreállt az áramszolgáltatás a hétfő délutáni vihar után az E.ON Hungária Csoport működési területén – közölte a cég kedden az MTI-vel.