Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 05. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ombudsmanhoz fordult nyugdíjügyben a Magyar Orvosi Kamara

Ombudsmanhoz fordult nyugdíjügyben a Magyar Orvosi Kamara

Az alapvető jogok biztosához fordult a Magyar Orvosi Kamara a közszféra új nyugdíjszabályai miatt. A tagok között szétküldött ombudsmani beadvány szerint, túl azon, hogy erős kételyeik vannak a szabályozás, illetve az előírt kormányzati intézkedések társadalmi hasznosságát illetően, a szabályozással létrejött rendszert diszkriminatívnak, az alaptörvénybe ütközőnek tartják - írja a Népszava.

Mint ismert, a kormányoldal tavaly decemberben, az idei költségvetést megalapozó salátatörvényben úgy döntött, július 1-től az állami szférában dolgozók nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést egyszerre, ezért az időskori ellátásra jogosultakat kényszernyugdíjaznák. Az intézkedés eljárásrendjét lefektető kormányrendelet egyelőre meg nem határozott szabályok alapján ugyan mentességet ígért bizonyos munkavállalóknak, általános szabályként azonban január végi határidővel megindította az érintett dolgozók felmentési procedúráját. Mindez csak idén 6500 szakember elvesztésével fenyegeti a közismerten munkaerőhiánnyal küzdő egészségügyet.

Mindez a MOK szerint több szempontból is kifogásolható. A kabinet egyfelől kormányrendeletben szabályozott olyan 'nagy tömegek életét érintő munkajogi kérdést', amelyet törvényben kellett volna. Ezért szerintük a kormányrendelet sérti az alaptörvényben foglalt jogbiztonság elvét, de az intézkedés más alkotmányos szabályoknak is ellentmond.

A szabályok ütköznek a törvény előtti egyenlőséggel, illetve a diszkrimináció tilalmával is, különös tekintettel a kor alapú megkülönböztetésre, utóbbit pedig nemcsak az alaptörvény, hanem az egyenlő bánásmódról szóló törvény is rögzíti. Mindezek alapján a MOK arra kérte Szabó Máté ombudsmant, amennyiben egyetért beadványukkal, úgy a rendelkezésére álló jogi eszközökkel - amennyiben indokoltnak találja, alkotmánybírósági eljárás kezdeményezésével - kísérelje meg a rendelet végrehajtásának leállítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.