Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Április 23. 08:36, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: lépésről lépésre újraindítják az országot

Orbán Viktor: lépésről lépésre újraindítják az országot

Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Kiemelte: a jövő hét közepén, szerdán-csütörtökön meglehet a négymillió beoltott is, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Megnyílhatnak a színházak, a mozik, a múzeumok, a könyvtárak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is - sorolta.

Hangsúlyozta: lépésről lépésre újraindítják az országot.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a 16-18 év közöttiek beolthatók Pfizerrel, ezért ebből az oltóanyagból annyit különítenek el, amennyi nekik kell. Magyarország még nem vállalja a 12-16 év közöttiek oltását, ehhez további vizsgálatok kellenek - tette hozzá.

A kormányfő kifejtette: a teraszok nyitásához egy-két szabályt meg kellett változtatni, és mivel a teraszok este fél 10-ig nyitva lehetnek, a kijárási tilalom szombattól 11 órakor kezdődik.

Kitért rá: az iskolák újranyitása a vártnál zökkenőmentesebben alakult, jóval ötven százalék felett volt a gyermekek száma az óvodákban és az iskolákban.

Elmondta: mindig van vita a vakcinák hatékonyságáról, de az egy oltással rendelkezők visszabetegedési aránya egy százalék, így lényegében már védettnek tekinthető az, aki egy oltást kapott. Az oltás továbbra is fontos, és a felnőtt lakosság több mint fele védett lesz a jövő hét közepére - közölte. Hozzáfűzte: új internetes felületet indítottak, ahol időpontot lehet kérni az oltásra.



Orbán Viktor szerint az oltásellenesek hangja erős, és az egész ellenzék, a teljes baloldal ide tartozik. Pedig mindegyik vakcina egyformán hatékony - emelte ki.

Mivel nagy mennyiségben érkezik vakcina a következő napokban, május közepére előállhat az a helyzet, hogy mindenkit beoltanak, aki regisztrált. Akkor a világ bármely pontjáról jöhetnek majd magyarok és megkapják a vakcinát - közölte.

A miniszterelnök a veszélyhelyzet meghosszabbításáról azt mondta, hogy a járványveszély nem múlt el, és az országnak működőképesnek, cselekvőképesnek kell lennie. Fontos, hogy ez a parlament nyári szünete alatt is így legyen, és a kormány minden szükséges döntést meg tudjon hozni akkor is - magyarázta.

Közölte: nem politikai verseny tárgya a halottak száma, és több méltósággal is lehetne beszélni az elhunytakról. Az EU-nak van egy adatszolgáltatási felülete, ahol közlik, hogy az utolsó békeévhez képest a covidos évben mennyien haltak meg. Magyarország itt "tartható pozícióban" van, inkább a jobban teljesítő országok között áll - mondta. Hozzátette: a magyar statisztikákban viszont a Covidban és a Coviddal meghaltak közötti különbség nem jelenik meg.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a vakcinák ügyében túl sok érdek van a háttérben, így például a gyógyszergyáraké, de a geopolitikát is belekeverték Európában a vakcinaügybe, a politika felülírta az emberség szempontját, pedig ha életet kell menteni, nem szabad politikát csinálni ebből. A tanulság az, hogy Magyarország azért áll jól az oltásokkal, mert senki nem mondhatja meg neki, hogy mit tegyen - jelentette ki. Hozzáfűzte: Magyarországon csak egy szempont alapján döntenek, a nemzeti érdekek szerint.



Elmondta: a 2021-es költségvetéshez beadott módosító javaslat a gazdaság újraindítását célozza, és erről szól majd a 2022-es büdzsé is. Hatalmas lakásfelújítási programot indítottak, több száz milliárd forint jutott a vállalkozásoknak, sok minden megindult - emlékeztetett.

Orbán Viktor a pénteki brüsszeli tárgyalásait illetően úgy vélte, a pénzügyi kérdések rendezettek, inkább az EU jövőjével kapcsolatos kérdésekről beszélne. Így arról, hogyan készül fel az unió egy hasonló járványhelyzetre, milyen tanulságokat vont le, és miként alakul a kapcsolattartás az új amerikai adminisztrációval - mondta.

Végül a rendőrség munkáját értékelve közölte: ha nincs világos rend, nincs szabadság sem, és aki a rendet védi, az a szabadságunkat védi, egy demokráciában így is kell lennie. Az, hogy a közrend nem bomlott fel Magyarországon az elmúlt egy évben, a rendőröknek köszönhető, nekik is meg kell köszönni a munkájukat - mondta a kormányfő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során