Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2017. Március 30. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

ORFK: közterületi kamerákkal nem lehet objektív felelősség alapján bírságolni

ORFK: közterületi kamerákkal nem lehet objektív felelősség alapján bírságolni

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlése szerint a közterület-felügyelet kameráival nem lehet az objektív felelősség alapján bírságolni.

A rendőrség kommunikációs szolgálata az MTI megkeresésére szerdán tudatta: a közterület-felügyelet által alkalmazott kamerák nem felelnek meg a külön jogszabály által támasztott követelményrendszernek, így a jármű üzembentartójának objektív felelőssége alapján történő bírságkiszabás kizárt.

Kifejtették, hogy ha a gépjármű üzembentartója, akit megbírságoltak, nem veszi ezt tudomásul, közigazgatási hatósági eljárás indul, amit a jogszabályok szerint a rendőrség folytat le. Ebben a rendőrség a közterület-felügyelet által készített felvételek alapján megindítja az eljárást a jármű üzembentartójával szemben, és igyekszik kideríteni, hogy ki vezette a járművet.

Bár a kameraképeket bizonyítási eszközként felhasználhatják, a jogszabályi nem megfelelőség miatt az objektív felelősség megállapítására nem alkalmasak. Emiatt, ha a járművezető személye ismeretlen marad az eljárás során, akkor az üzembentartóval szemben nem lehet szankciót alkalmazni.

Tarlós István főpolgármester múlt pénteki sajtótájékoztatóján foglalkozott azzal, hogy Budapest egyes helyein, ahol évtizedek óta megszokott forgalmi rend volt, új KRESZ-táblákat helyeztek el, és emiatt, a kamerák felvételei alapján ötvenezer forintos bírságot szabnak ki a szabálytalan autósokra. A főpolgármester azt mondta: arra biztatja azokat, akik így jártak, ne fizessék be a büntetést, mivel a kamerafelvételek alapján a közterület-felügyelő nem jogosult büntetni. Közölte, kezdeményezi, hogy a helyzeten mihamarabb változtassanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el