Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 27. 07:05, hétfő | Külföld
Forrás: STOP / MTI

Oroszországot Putyin nélkül - ezért tüntettek Szentpéterváron

Oroszországot Putyin nélkül - ezért tüntettek Szentpéterváron

"Oroszországot Putyin nélkül" jelszóval vonultak az utcára szombaton Szentpéterváron a tisztességes választásokért különböző ellenzéki mozgalmak támogatói.

Garry Kaszparov volt sakkvilágbajnok, liberális ellenzéki politikus, Szergej Udalcov, a Baloldali Front radikális mozgalom vezetője és Alekszej Navalnij, a korrupció elleni fellépéséről ismert ügyvéd, nacionalista blogger vezetésével körülbelül két és fél-háromezer tiltakozó gyűlt össze a központi Lovarda téren.

A nacionalisták külön oszlopot alkotva, cári zászlókkal vonultak és vettek részt a tüntetésen. Sokan eltakarták arcukat. A feliratokon a politikai foglyok szabadon bocsájtását követelték, és plakátjaikra egyebek között azt írták ki, hogy "Oroszország szabad lesz".

Az ellenzéki vezetők arra szólították fel a tömeget, ne szavazzanak Vlagyimir Putyinra, az Egységes Oroszország párt jelöltjére az elnökválasztáson, és bejelentették, hogy március 4. után még nagyobb akciót szerveznek a hatalom vértelen leváltására. "Ha ismét csalnak, akkor döntő ütközetet kell vívnunk március 4. után" - jelentette ki Szergej Udalcov. Szerinte Moszkvában akár félmillió, Szentpéterváron pedig 100-200 ezer ember is utcára vonulhat a március 8-ára tervezett akción, amely - mint mondta - "megoldhatja a helyzetet".

Alekszej Navalnij felszólalásában erőszakmentes, békés forgatókönyv szerint végbemenő forradalomról beszélt.

Garry Kaszparov, az Egyesült Polgári Front nevű szervezet vezetője biztos abban, hogy a tiltakozó mozgalom Oroszország-szerte nőni fog.

A szentpétervári ellenzéki tüntetésen részt vevők határozatot fogadtak el, amelyben tisztességes, nyílt és szabad választásokat, hatalomváltást és mélyreható szociális változásokat követeltek.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.