Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. December 18. 08:29, péntek | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti - illusztrác: pixabay

Országos karantén lesz Lengyelországban

Országos karantén lesz Lengyelországban

A koronavírus-járvány harmadik hullámát elkerülendő országos karantént léptetnek érvénybe Lengyelországban december végétől január közepéig

- jelentette be Adam Niedzielski egészségügyi miniszter csütörtökön Varsóban. Közlése szerint szilveszterkor külön kijárási korlátozásokat vezetnek be.
A járványban megfertőződöttek számának növekedése az utóbbi hetekben 10 ezer körülire lassult le, az erről a szintről esetleg elinduló harmadik hullámmal azonban nem biztos, hogy az egészségügyi rendszer meg tudna birkózni - értékelte Niedzielski.

Erre hivatkozva közölte: a jelenlegi járványügyi intézkedések mellett december 28-tól január 17-ig teljesen bezárnak az eddig a szolgálati utak céljából vendégeket fogadó szállodák, továbbá a patikák, az élelmiszer- és illatszerboltok kivételével újból bezárnak a bevásárlóközpontok üzletei.

Az említett időszakban nem működhetnek a sípályák sem. A "szervezett közlekedéssel" külföldről érkezők számára tíznapos karantén lesz kötelező - mondta el Niedzielski.

A lengyelek este 19 és hajnali 6 óra között szilveszterkor is csak a legszükségesebb esetekben - például gyógyszerbeszerzési vagy szolgálati okokból - hagyhatják el otthonaikat.

A karácsonyi ünnepek előtt viszont nem terveznek kijárási korlátozásokat Niedzielski szerint. A korábbi rendelkezések értelmében karácsonykor a lakásokban is legfeljebb öt személy csatlakozhat az ott élőkhöz.

Lengyelországban jelenleg zárva tartanak a kulturális és sportintézmények, az éttermek, továbbá korlátozták a tömegközlekedésben, a boltokban, a templomokban tartózkodók számát. Az iskolák távoktatásra tértek át, és ötnél többen sehol nem gyűlhetnek össze.

Az országos karantén befejeztével, január 17-én véget ér a kéthetes oktatási szünet is. A korábban bejelentett tervek szerint onnan kezdve fokozatosan visszaállítják a hagyományos iskolai oktatást.

Niedzielski szerint Lengyelország nehéz hetek elébe nézhet, mert a tervezett oltások hatása januárban és februárban még nem lesz érzékelhető, és egyelőre a járványhelyzet sem tért vissza a második, őszi hullám előtti szintre. A miniszter azon reményének adott hangot, hogy az eddig bejelentett korlátozások kellőképpen előkészítik a terepet a készülő oltási kampányhoz.

Újságírói kérdésre válaszolva Niedzielski lehetségesnek találta, hogy az első 10 ezer adag vakcina már röviddel a karácsonyi ünnepek után megérkezik Lengyelországba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.