Hírek
2013. December 10. 09:51, kedd |
Belföld
Forrás: InfoVárosok
Palackba került az idei Gönci barackpálinka

Gönci kajszi – Boldogkőváralja palackba zárt esszenciája.
Történelmi tájra lép az utazó, ha a Hernád-völgye vidékét szemelte ki úticélnak. A selymes füvű legelők, a szelíd dombhajlatok és a kacskaringós folyó páratlan élővilága már őseinket is lenyűgözte. A zöldellő rétek az állattenyésztés, a dombok és hegyláblejtők pedig a szőlő- és gyümölcstermesztés számára kínálnak kedvező lehetőséget.
A XIX. század elején Európán végigsöprő filoxéra járvány miatt a szőlő- és borkultúrát fokozatosan leváltotta a gyümölcstermesztés és a pálinkakészítés. A gondos munkának köszönhetően az egyéni illat és zamatvilággal rendelkező gönci barackpálinka méltán van a hungarikumok között.
A körülhatárolt vidéket 45 település alkotja, a névadó Göncön kívül többek között a Károli féle bibliafordításról híres Vizsoly, Tállya, Szerencs és a mesebeli falu, Boldogkőváralja is. A kistelepülés nyugalmát a település fölé magasodó Bodókő sziklán álló vár őrzi, amelyet a néphagyomány szerint IV. Béla király az életét a tatárok elől megmentő helybéli lakossal építtette fel. A térség közepén fekszik Boldogkőváralja. A község nevével lassan egybeforr az eredetvédett, intenzív illatú és zamatú gönci barackpálinka, amelynek karakteres ízéhez a település körzetében termett gyümölcs szolgál alapul.
A községben alapította a BESTILLO Pálinkaházat Czakó Gábor, feleségével, Mónival továbbá Debreceni Klárával és Vavrek Zsolttal. A gondos tulajdonosok a hathektárnyi, 2400 kajszi fából álló ültetvény esszenciáját varázsolják üvegekbe. Nemrégiben került palackba az idei termés, amely a sok nyári napsütésnek köszönhetően egészen páratlan zamatú lett, a kellemes tónusú mag karaktert és a jól hangsúlyozott gyümölcsös ízvilágot édeskés, friss virág illatok gazdagítják. Czakóék nagy gondot fordítanak a birtok organikusan művelésére, gyógynövénykivonatokkal permetezik, a talaj és a gyomflóra művelésével teszik ellenállóvá a fákat.
Ennek köszönhetően kimagasló minőségű gyümölcsöt tudnak szüretelni, amely alapvető fontosságú kiindulópontja a pálinkakészítésnek, de a hagyományok őrzése, valamint a technológia szigorú betartása is hozzájárulnak ahhoz, hogy az üzemben első osztályú párlat kerüljön a BESTILLO elegáns palackjaiba.
Hosszú az út a kajszi tavaszi virágzásától az asztalra kerülő illatos pálinkáig. Az érett, egészséges gyümölcsből először cefre készül. A gondosan válogatott, átmosott, aranyszínű gyümölcs a magozóba kerül. A zúzott, aprított gyümölcs pépes állapotúvá válik, így a sejtfalak felszakításával a cukortartalmú lé hozzáférhetővé válik az élesztő számára. Az erjesztési folyamat során a tartályokban a barack cukortartalma 6-10 nap alatt alakul át alkohollá és szén-dioxiddá. A párlat rozsdamentes acéltartályba kerül, ahol legalább három hónapon át időzik. A palackozás előtt lágy ivóvízzel végső alkoholfokára hígítják, amely szerintük 40%-osan adja vissza a legjobban a gyümölcs illatát és karakterét.
A gönci barackpálinka egyike a legismertebb eredetvédett pálinkáknak. Czakó Gábor és tulajdonostársai a hagyományokat a modern technológiával ötvözve, a sárgabarack valódi ízét szeretnék eljuttatni a hozzáértő fogyasztók asztalára. Zimankós téli estéken a meleg szoba ablakán át a hóesést figyelve, jól eshet egy-egy kupica ebből a légiesen könnyű, bódító illatú, zamatos gyümölcspárlatból.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 11. 09:12, péntek | Belföld
A Mondeléz átadta legnagyobb közép-kelet-európai napelemparkját Székesfehérváron
A Mondeléz International csütörtökön hivatalosan is átadta új napelemparkját székesfehérvári gyárának területén: a 2,3 millió dolláros beruházásból a cégcsoport legnagyobb közép-kelet-európai napelemparkja jött létre.
2025. Július 11. 09:11, péntek | Belföld
Agrometeorológia: országszerte mérséklődött az aszály, nagy területen meg is szűnt
A hét első felében hullott csapadék nyomán az aszály országszerte mérséklődött, nagy területen meg is szűnt, felfrissült a vegetáció - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2025. Július 11. 09:07, péntek | Belföld
Orbán Viktor: az Audi számunkra szívügy
Az Audi számunkra szívügy - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a német óriásvállalat győri járműgyárának csütörtöki termelésindító ünnepségén.
2025. Július 10. 11:00, csütörtök | Belföld
Kékszalag – Elrajtolt a tókerülő verseny mezőnye Balatonfüredről
Elrajtolt az 57. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye Balatonfüredről csütörtökön 9 órakor.