Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 13. 07:11, péntek | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Pusztított a fagy a Balaton-felvidéken is

Pusztított a fagy a Balaton-felvidéken is

A hajnali fagyok elsősorban a Balaton-felvidék vízparttól távolabb eső területein okoztak károkat - közölte a megyei kormányhivatal az MTI-vel csütörtökön.

Boros Gábor, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója elmondta, a kár mértékéről pontosabb képet a földművelésügyi igazgatóságra beérkező kárbejelentések értékelését követően kapnak.

Kifejtette, a húsvétkor érkező front ugyan hozott néhány milliméter csapadékot, de az utána jövő több fokkal hidegebb levegő, illetve a hétfő és kedd hajnali fagyok komoly károkat okozhattak a megye gyümölcsöseiben.

A hajnali fagyok elsősorban a Balaton-felvidék vízparttól távolabb eső területein okoztak károkat, például Tapolca környékén, mivel a megyében itt találhatók a jelentősebb gyümölcsültetvények. Elsősorban az őszibarack, a cseresznye, meggy, szilva esetében lehet számolni fagykárral - állapította meg az igazgató.

Megjegyezte, a tapasztalatok alapján az időben - a várható fagy előtt 24-48 órával - elvégzett biostimulátorok kipermetezésével, illetve füstöléssel, mint a legősibb aktív fagy elleni védekezéssel, jelentősen csökkenthető volt a kár.

Elmondta azt is, hogy a megye északi területeit, Pápa és Somló környékét elkerülték a hajnali jelentősebb fagyok.

Boros Gábor elmondta: a minisztériumi rendelet szerint a mezőgazdasági káreseményt a bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell bejelenteni. A mezőgazdasági káresemény bekövetkeztének azt az időpontot kell tekinteni, amikor a növényi kultúránál a mezőgazdasági káresemény először tapasztalható - magyarázta az igazgató.

Hozzáfűzte: az előrejelzések szerint csütörtökön, illetve a hétvégén fagy már nem várható. Csapadékosabbra fordulhat az időjárás, ami kedvez bizonyos gombás megbetegedések terjedésének. Így például a moníliának, az őszibarack és a nektarin legnagyobb ellenségének, a tafrinának, a levélfodrosodásnak.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.