Városlista
2019. október 22, kedd - Előd

Hírek

2019. Augusztus 09. 13:23, péntek | PR

Raktárkörkép 2019

Raktárkörkép 2019

Nem egyszerű a helyzete azoknak a vállalkozásoknak, amik raktárbázist, vagy logisztikai központot keresnek a mai magyar raktárpiacon. Egyre éleződik a verseny a bérelhető és eladó raktárak piacán.

Kialakuló multipoláris raktárpiac

A hazai raktárpiac jelentős változásokon ment át az elmúlt öt évben mind mennyiségi, mind pedig minőségi kínálatát tekintve. A válság után még Budapest vonzáskörzetében is 20%-ot meghaladó mértékű volt az üresedés. Ez mára a főváros közelében már alig 3,5%-ra csökkent, és elmondható, hogy verseny folyik a jobb adottságokkal rendelkező eladó és kiadó raktárakért. Vidéken a kép kicsit árnyaltabb, de elmondható, hogy országszerte több alrégióban is regionális központ alakult ki, és magas a raktározásra használt ingatlanok (ipari parkok, logisztikai központok, raktárbázisok és kisebb-nagyobb vidéki raktárépületek) kihasználtsága.
A gyártó és összeszerelő vállalkozások jelentős hányada egy Debrecen-Budapest -Zalaegerszeg által alkotott tengely mentén helyezkedik el, ami a régióban fellelhető raktárkapacitásokat felszívja és hozzájárul egy budapesti központú raktárpiac helyett egy multipoláris piac kialakulásához.
Budapesten számos fejlesztés került átadásra az elmúlt három évben igen komoly műszaki tartalommal. A nyugati országrészben a tradicionálisan ipari Tatabánya-Székesfehérvár és Győr-Szombathely-Zalaegerszeg körzetben működő vállalkozások vitték el a raktárkapacitásokat. A keleti régióban pedig a kiadó raktárak kihasználtsága Debrecen és környékén növekedett jelentősen, ami a bérleti árak emelkedését is magával hozta.

A bérleti árak változása

A bérleti árak komoly szórást mutatnak mind regionális összehasonlításban, mind pedig az adott raktárbázisok felszereltségét tekintve. Ezek a különbségek vidéken még élesebben jelentkeznek, mint Budapesten, ugyanakkor nincs jelentős különbség a budapesti és vidéki raktárbérleti árak között. A főváros és vonzáskörzetében 4,5-5,5 EUR tartományban mozognak az átlag bérleti árak négyzetméterenként. Speciálisabb bérlemény esetében ez akár 6 EUR fölé is mehet. Vidéken 4,5-5 EUR a jellemző átlagár. A bérleti idő tartama jellemzően 5 év felett van, de nem ritka a 10 évre lekötött bérleti jog sem. A piacon igen kevés már megépült ipari ingatlan kerül értékesítésre, így az eladási árakat elsősorban az épülő raktárbázisok árai határozzák meg a piacon.
További keresletnövekedés várható
A Colliers elemzése szerint az idén átadásra kerülő raktárkapacitás várhatóan 110 ezer négyzetméter felett lesz, amit az alacsony üresedési ráta melletti nagy kereslet hamar fel tud majd szívni. Az egyre növekvő e-kereskedelem további keresletet generálhat a városi logisztikai fejlesztések irányában. Kihívást jelentenek ugyanakkor az elmúlt két évben 30% feletti mértékben növekvő építési költségek és ingatlanárak is. További gátat szabhat a fejlesztéseknek emellett az országszerte jelentős építőipari munkaerőhiány és a fejlesztésre jogilag és infrastrukturálisan is alkalmas ingatlanok limitált száma.
Forrás: Colliers, Portfolio.hu

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 21. 15:51, szerda | PR

Óvodákat újítanak fel

Két óvoda felújítási munkálatait nyerte el, nyílt közbeszerzési eljáráson a Jánosik és Társai Kft. A közel 300 millió forintos bevételt jelentő munkákkal határidőre, év végéig készülnek el -

2019. Október 22. 16:06, kedd | Bulvár

Több mint 28 milliárdot ér az Országház, de nem eladó

Több mint 28 milliárd forint az Országház könyv szerinti értéke – közölte a Világgazdaság érdeklődésére az Országgyűlés sajtóirodája, amely ugyanakkor leszögezte, hogy az épület nem eladó.

2019. Október 22. 15:05, kedd | Külföld

Erdogan a tűzszünet lejárta előtt ismét kilátásba helyezte a szíriai hadművelet folytatását

Erdogan török elnök kedden, az ötnapos északkelet-szíriai tűzszüneti megállapodás lejártának napján ismét kilátásba helyezte a török hadművelet folytatását a kurd fegyveresek ellen az egyezmény sikertelensége esetén.

2019. Október 22. 14:05, kedd | Bulvár

A goai filmfesztiválon lesz Deák Kristóf új alkotásának világpremierje

Az A-kategóriás goai Indiai Nemzetközi Filmfesztiválon lesz az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című televíziós nagyjátékfilmjének világpremierje - közölték az alkotók az MTI-vel kedden.