Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Augusztus 09. 13:23, péntek | PR

Raktárkörkép 2019

Raktárkörkép 2019

Nem egyszerű a helyzete azoknak a vállalkozásoknak, amik raktárbázist, vagy logisztikai központot keresnek a mai magyar raktárpiacon. Egyre éleződik a verseny a bérelhető és eladó raktárak piacán.

Kialakuló multipoláris raktárpiac

A hazai raktárpiac jelentős változásokon ment át az elmúlt öt évben mind mennyiségi, mind pedig minőségi kínálatát tekintve. A válság után még Budapest vonzáskörzetében is 20%-ot meghaladó mértékű volt az üresedés. Ez mára a főváros közelében már alig 3,5%-ra csökkent, és elmondható, hogy verseny folyik a jobb adottságokkal rendelkező eladó és kiadó raktárakért. Vidéken a kép kicsit árnyaltabb, de elmondható, hogy országszerte több alrégióban is regionális központ alakult ki, és magas a raktározásra használt ingatlanok (ipari parkok, logisztikai központok, raktárbázisok és kisebb-nagyobb vidéki raktárépületek) kihasználtsága.
A gyártó és összeszerelő vállalkozások jelentős hányada egy Debrecen-Budapest -Zalaegerszeg által alkotott tengely mentén helyezkedik el, ami a régióban fellelhető raktárkapacitásokat felszívja és hozzájárul egy budapesti központú raktárpiac helyett egy multipoláris piac kialakulásához.
Budapesten számos fejlesztés került átadásra az elmúlt három évben igen komoly műszaki tartalommal. A nyugati országrészben a tradicionálisan ipari Tatabánya-Székesfehérvár és Győr-Szombathely-Zalaegerszeg körzetben működő vállalkozások vitték el a raktárkapacitásokat. A keleti régióban pedig a kiadó raktárak kihasználtsága Debrecen és környékén növekedett jelentősen, ami a bérleti árak emelkedését is magával hozta.

A bérleti árak változása

A bérleti árak komoly szórást mutatnak mind regionális összehasonlításban, mind pedig az adott raktárbázisok felszereltségét tekintve. Ezek a különbségek vidéken még élesebben jelentkeznek, mint Budapesten, ugyanakkor nincs jelentős különbség a budapesti és vidéki raktárbérleti árak között. A főváros és vonzáskörzetében 4,5-5,5 EUR tartományban mozognak az átlag bérleti árak négyzetméterenként. Speciálisabb bérlemény esetében ez akár 6 EUR fölé is mehet. Vidéken 4,5-5 EUR a jellemző átlagár. A bérleti idő tartama jellemzően 5 év felett van, de nem ritka a 10 évre lekötött bérleti jog sem. A piacon igen kevés már megépült ipari ingatlan kerül értékesítésre, így az eladási árakat elsősorban az épülő raktárbázisok árai határozzák meg a piacon.
További keresletnövekedés várható
A Colliers elemzése szerint az idén átadásra kerülő raktárkapacitás várhatóan 110 ezer négyzetméter felett lesz, amit az alacsony üresedési ráta melletti nagy kereslet hamar fel tud majd szívni. Az egyre növekvő e-kereskedelem további keresletet generálhat a városi logisztikai fejlesztések irányában. Kihívást jelentenek ugyanakkor az elmúlt két évben 30% feletti mértékben növekvő építési költségek és ingatlanárak is. További gátat szabhat a fejlesztéseknek emellett az országszerte jelentős építőipari munkaerőhiány és a fejlesztésre jogilag és infrastrukturálisan is alkalmas ingatlanok limitált száma.
Forrás: Colliers, Portfolio.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.