Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. December 07. 15:03, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: Pilisi Parkerdő

Rekordot döntött idén a Pilisi Parkerdő látogatottsága

Rekordot döntött idén a Pilisi Parkerdő látogatottsága

A korábbi évek 25 milliós látogatószámánál idén mintegy 20-25 százalékkal több kiránduló kereste fel a Pilisi Parkerdő területeit - közölte a társaság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Mészáros Péter tájékoztatása szerint a Rám szakadékban csaknem 125 ezren, a prédikálószéki kilátónál több mint 50 ezren, a Hármashatár-hegy térségében pedig a tavalyihoz képest kétszer többen, csaknem 100 ezren kirándultak.

A népszerű kirándulóhelyekre koncentrálódó forgalom jelentős terhelést jelentett az erdők élővilága számára, ezért a Parkerdő 43 további célpont bemutatásával arra hívta fel az erdőjárók figyelmét, hogy kevésbé közismert helyeket is látogassanak túráik, kirándulásaik során.

A társaság a városierdő-fejlesztési programjának keretében felújította a XVI. kerületi Sashalmi-erdőt, a XVII. kerületi Keresztúri-erdőt és parkerdővé alakították a XIX. kerületben Kispesten a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti területet.

A népszerű II. kerületi hűvösvölgyi kirándulóhelyen, a Nagyréten átadott új kézilabdapálya nemcsak a szabad levegőn való intenzív mozgás lehetőségét gyarapította, építésével sikerült eltüntetni egy korábbi tűzeset nyomán keletkezett tájsebet.

A Pilisi Parkerdő 2020-ban folytatta élőhelyfejlesztési programját. A természetközeli erdőgazdálkodás sikerének egyik indikátora az embert kerülő, háborítatlan, vizes területeken fészkelő fekete gólya visszatelepülése. Május elején a Valkói Erdészet területén újra megjelent a fokozottan védett madár.

A parkerdő az Agrárminisztérium Országfásítási Programjának köszönhetően 10 hektár új erdőt telepített, a tavaszi időszakban pedig 500 hektáron végeztek fásítást. A munka az őszi-téli időszakban is folytatódik, az idegenhonos elegyetlen feketefenyvesek, erdeifenyvesek és akácosok helyére több helyen is hazai, lombos fafajokat ültetnek az erdészek.

A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.