Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 11. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Retró stílusú 3D-s magyar animációs sci-fi a mozikban

Retró stílusú 3D-s magyar animációs sci-fi a mozikban

Képben és zenében az 1980-as évek hangulatát megelevenítő magyar animációs sci-fi film került a hazai mozikba egy évvel a londoni világpremier után. Az öt év alatt elkészített 3D-s alkotás első magyarországi közönségtalálkozóját Nagykanizsán tartották.

A Cycle című film honlapja szerint ez az alkotás elsősorban azoknak való, akiket "jobban érdekelnek a kérdések, mint a válaszok".

A történet középpontjában egy űrhajós áll, aki egy számára idegen helyen, egy tetőn ébred és el kell menekülnie, míg a köd le nem ereszkedik. Az időben folyton a kiindulási ponthoz visszatérő utazó egy maszkos idegennel és egy gonosz öreggel folytatott beszélgetésekből igyekszik kihámozni, hogy hol is van az ugráspontot jelentő barlang. A magyar változat Szabó Győző és Keresztes Tamás hangján szólal meg.
A film írója, rendezője és producere Sóstai Zoltán, aki a kétezres évek elejétől foglalkozik számítógépes 3D-s grafikával. Az MTI-nek elmondta: számítógépes játékok fejlesztésében, reklámfilmek animációinak gyártásában szerzett tapasztalatokat, majd 2008-ban saját animációs stúdiójával vágott neki a Cycle elkészítésének. A társaság azonban 2010-re feloszlott, az addig 80-90 százalékos készültségű mozit innentől egy átdolgozott forgatókönyvvel már saját maga fejezte be.
Az alkotó jellemzése szerinti zsánerfilm hagyományos változatának világpremierje 2012 áprilisában volt a Sci-Fi London Film Festival keretében, majd utána a 34. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon versenyen kívül mutatkozott be. A 3D-s verzió magyarországi bemutatója február 18-án volt, az első közönségtalálkozó helyszíne nem véletlenül lett Nagykanizsa. Sóstai Zoltán a közeli Szepetneken nőtt fel és a város Batthyány gimnáziumában érettségizett 1999-ben.
Filmjéről maga is azt mondja: nem éppen közönségfilm, sokkal inkább egy olyan nézői rétegnek szól, amelyik "hajlandó a puzzle-darabokat összerakni". Nem titkolja, hogy a sötét tónusú látványvilágra leginkább Stanley Kubrick és Andrej Tarkovszkij munkái hatottak, de Tarr Béla és David Lynch is a megidézett példaképek között szerepel. Az igazi motiváció pedig egy 2004-es amerikai film, a Primer, ami "irgalmatlanul bonyolult időutazós film" - fogalmazott Sóstai Zoltán.
A Cycle zenéjét párja, a szintén zalai születésű Szabó Kinga szerezte, a "sötét virtuálanalóg szintetizátorok" futamai Jean-Michelle Jarre és a Tangerine Dream dallamvilágához közelítenek, szándékosan az 1970-es és 1980-as évek stílusában. A képi világban ugyancsak a korszak komputerizált sci-fi ideáljának jellegzetességei tűnnek fel ruhában, eszközökben. A helyszín és a háttér modelljei között található egy békásmegyeri tömbház teteje, a déli Balaton-part a túloldali fényekkel, de még Szepetnek egy utcája is.
Sóstai Zoltán elmondta, hogy filmje iránt külföldi érdeklődés is mutatkozik, a fesztiválokon tartott vetítéseknek köszönhetően hetente két-három megkeresés is érkezik újabb fesztiválokra vagy bemutatókra. Folytatáson vagy következő filmen azonban még nem töri a fejét, miután minden energiáját és pénzét éveken át ebbe ölte bele, a fárasztó alkotómunka után egyelőre a film fogadtatását követi.

Címkék: Kultúra-film

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során