Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Január 11. 13:27, szombat | Bulvár
Forrás: mti/Fotó:zoodebrecen.hu

Sarkantyús teknősök keltek ki a debreceni állatkertben

Sarkantyús teknősök keltek ki a debreceni állatkertben

Huszonnégy sarkantyús teknős kelt ki az elmúlt másfél hónapban a debreceni állatkertben - közölte az intézmény igazgatója pénteken az MTI-vel.

Nagy Gergely Sándor felidézte, hogy az évek óta rendszeresen szaporodó sarkantyús teknőseik tavaly augusztus végén újabb tojásokat raktak. A kikelés tavaly november 23-án kezdődött meg, és három napra rá 16 kisteknős látta meg a napvilágot, majd január 8-án 8 újabb egyed bújt elő.

A 24 új jövevénnyel immár 30-ra nőtt a debreceni állomány egyedszáma - közölte az igazgató.

Az afrikai Szaharában és annak déli részén húzódó Száhel-övezetben őshonos sarkantyús teknős (Centrochelys sulcata) 83 centiméteres maximális páncélhosszával és 36-105 kilogrammos testtömegével a világ harmadik legnagyobb termetű szárazföldi teknősfaja, csak a galápagosi és az aldabrai óriásteknős előzi meg. Nevét a hátsó lábán található sarkantyúszerű kinövésekről kapta. Elsősorban az elsivatagosodás és túlzott legeltetés miatti élőhelypusztulás, valamint az illegális kereskedelem veszélyezteti, így a faj jelenleg sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

Tekintélyes mérete ellenére Európában és Észak-Amerikában kedvelt hobbiállat, a vadon élő egyedek üzleti célú befogását és exportját azonban tiltja a washingtoni egyezmény (CITES) - tette hozzá Nagy Gergely Sándor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.