Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2017. Május 21. 11:14, vasárnap | Életmód
Forrás: Szombat reggel/Kossuth Rádió

Sötétek – új divat a diszkózásban

Sötétek – új divat a diszkózásban

Terjednek a fénymentes zenés szórakozóhelyek és koncertek Nyugat-Európában, és várhatóan New York-ban is több sötét klub fog nyílni.

A cél a fölösleges ingerek kizárása, hogy a közönség minden érzékével a zenére koncentrálhasson - írja a hirado.hu.

Újfajta zenés-táncos szórakozóhely indult New York-ban. A brooklyni klubban teljes a sötétség – záróra előtt is, a bejáratnál pedig mindenkinek le kell adnia a mobiltelefonját – fény kizárva, kezdődhet a zene.

A klub működtetője és a különös zenehallgatás kitalálója, Jay Rogovin azt mondja, minden külső ingert ki kell kapcsolni, meg kell szüntetni, hogy az érzékek csakis a zenét fogadhassák be. A program neve Lights Out, vagyis Ki a fénnyel!, amelynek lényege, hogy a dj, mint más szórakozóhelyeken is, egymásután rakja be a zenéit, de csak a pódium lámpácskájának pisla fénye világít.

Bár Brooklynban újdonságnak számít az effajta szórakozás, Európában kevésbé. A sötétben történő zenehallgatás gyakorlata ugyanis az Óvilágból származik, ahol ezt már a hetvenes években az elektronikus zene első nagy korszakában kitalálták, amikor a francia Jean-Michel Jarre vagy a német Kraftwerk és Tangerine Dream zenekarok is csúcsra értek.

Az európaiak viszonylag gyorsan rájöttek, hogy a sok lézertrükk és villódzás alkalmasint a zenétől veszi el a figyelmet, így megszülettek a sötétben tartott – fontoskodó meghatározással – a fényszennyezés nélküli zenei előadások. Londonban, Párizsban, Barcelonában már gyakoriak ezek, tavaly például híres volt a Nagy-Britanniában megrendezett Black Out-koncert – az experimentális zenét teljes sötétségben élvezte a közönség.

Címkék: buli, diszkó

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 18. 16:01, vasárnap | Életmód

Az éghajlat megváltozása okozhatta a korai emberfajok vesztét

Az éghajlat megváltozása valószínűleg kulcsszerepet játszott a korai emberfajok kihalásában

2020. Október 16. 18:02, péntek | Életmód

A Covid-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik

A Covid-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik egy friss brit kutatás szerint.

2020. Október 15. 14:01, csütörtök | Életmód

A kutyák személyisége nem egyenletesen változik az életük folyamán

Ahogy az emberek esetében, úgy a kutyáknál is változik a személyiség a korral, de ezek a változások nem egyenletesen, hanem szakaszosan történnek

2020. Október 14. 13:00, szerda | Életmód

A reggeli sport csökkenti a rák kockázatát

A reggeli sport csökkenti a rák kockázatát osztrák és spanyol kutatók szerint.