Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. November 19. 13:17, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Szabó István életműdíjat kap a tallinni filmfesztiválon

Szabó István életműdíjat kap a tallinni filmfesztiválon

Életműdíjjal tünteti ki Szabó István Oscar-díjas filmrendezőt november 30-án a tallinni Black Nights Filmfesztivál.

Az észt online média kedden közölte, hogy a 75 esztendős filmrendező a díjátadó ceremóniára Tallinnba utazik.
"Szabó filmjei az idő múltával csak egyre jobbak lesznek" - értékelte Peeter Simm észt filmrendező a helyi televízióban.
A Black Nights Filmfesztivál, amelyet a helyiek rövidítve csak PÖFF-ként emelgetnek, műsorra tűzi a rendező Oscar-díjas Mephisto című alkotását, valamint a Redl ezredest és az 1991-ben készült Édes Emma, drága Böbe című filmjét is.
"Magyarország egykor az Osztrák-Magyar Monarchiába tartozott, és a birodalmak rendszere mindig ugyan az. Ezek a filmek éppen erről szólnak, és cseppet sem idejétmúltak, univerzálisak. A történetmesélés stílusa vagy a vágás, a színészi játék, a képek, a hang emlékeztet arra, hogy sok év telt el, de folyton meglepődöm, hogy ez az ő munkáin mégsem érződik" - utalt az észt rendező a nyolcvanas években készült Mephisto és a Redl ezredes című filmekre.
A november 15-én kezdődött PÖFF látogatói két hét alatt több mint 250 egészestés filmet tekinthetnek meg, a rövidfilmekkel együtt pedig 70 országból több mint 500 produkció szerepel a fesztivál programjában. Az alkotásokat saját nyelvükön, angol felirattal mutatják be.
A műsorban 20 Oscarra nevezett film is szerepel, nyolc produkció - köztük az Alabama és Monroe, A nagy szépség vagy Az ölés aktusa - pedig esélyes az Európai Filmdíjra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;