Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Január 12. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Öt percre vagyunk a világvégétől

Öt percre vagyunk a világvégétől

Az atomfegyverek és az éghajlatváltozás veszélyeinek kezelésére irányuló globális bizonytalanság miatt egy perccel közelebb állították éjfélhez a végítélet óráját (Doomsday clock).

Amely azt mutatja, mennyire áll a világ önnön elpusztításától – jelentették be a tudósok.

„Öt perc múlva éjfélt üt az óra” – mondta Allison Macfarlan, a világvégeórát kezelő tudósokat tömörítő Bulletin of Atomic Scientists (BAS) című amerikai tudományos szaklap vezetője. A szimbolikus órát 1947-ben állította fel az atomtudósokból álló testület, annak jelzéseként, hogy szerintük milyen közel áll az emberiség a végső pusztuláshoz.

A számos Nobel-díjas tudóst is tömörítő csoport 2010-ben egy perccel visszaállította az órát, amelynek nagymutatója így hat percre állt éjféltől. Döntésüket azzal indokolták, hogy a globális nukleáris együttműködés és a Barack Obama vezette amerikai kormányzat révén pozitív változásokra számítanak a nemzetközi politikában.

A mostani döntéssel az óra ismét a 2007-es időt mutatja. Az atomkorszak kezdetén a híres óra mindössze két percre állt a világ összeomlását jelentő éjféltől. „Mostanra egyértelművé vált, hogy a várt változás nem fog megtörténni. Az üzleti érdek, ahogy mindig, ezúttal is felülkerekedett a világ vezetőin” – mondta Lawrence Krauss, a testület társvezetője az átállítást indokolva.

A kutatók a növekvő nukleáris feszültséget, a klímaváltozással szembeni összehangolt együttműködés hiányát és a világot érintő legfőbb problémákkal kapcsolatos tudományos álláspontok egyre gyakoribbá váló figyelmen kívül hagyását nevezték meg a mostani óraátállítás okaként. Érvelésük szerint a fukusimai katasztrófa is azt jelzi, hogy mennyire veszélyes olyan területen atomerőművet működtetni, ahol nagy az esélye a természeti katasztrófáknak.

Robert Socolow, a testület tudományos és biztonsági tanácsának tagja, a Princeton Egyetem professzora szerint a világ politikai vezetésének nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítania a tudománynak. A testület szerint a közel-keleti országokon végigsöpört arab tavasz, a New York-i Occupy Wall Street (Foglald el a Wall Streetet) nevű mozgalom és az oroszországi tüntetések is azt bizonyítják, hogy az emberek nagyobb beleszólást követelnek maguknak jövőjük alakításába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.