Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. November 14. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Teljes gyülekezési tilalom lépett életbe Szlovéniában

Teljes gyülekezési tilalom lépett életbe Szlovéniában

A kormány rendelete szerint péntektől két hétig teljes gyülekezési tilalom lép életbe Szlovéniába - írta a helyi sajtó.

Minden összejövetel tilos, kivéve, ha családtagok vagy egy háztartásban élő emberek gyűlnek össze. Házasodni csak minisztériumi engedéllyel lehet, fogadást azonban nem lehet tartani az esküvői ceremónia után. Csütörtökig a csoportosulások maximális létszáma hat fő volt.

A kormány azzal magyarázta a drasztikus szigorításokat, hogy a korábbi, a járvány megfékezését célzó intézkedések csak részben hoztak eredményt.

Az országban marad az éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt. Zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik, valamint a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek, a szállodák és az ipari szolgáltatók sem nyithatnak ki.

A kabinet által pénteken közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 1508-cal 52 378-ra nőtt a fertőzöttek száma. Harmincnyolc beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 724-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1199-en vannak kórházban, közülük 199-et ápolnak intenzív osztályon.
A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 3056 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 78 978-at. Az elmúlt napon újabb 43 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 968-ra emelkedett. Kórházban 1620 beteget ápolnak, közülük 179-en vannak lélegeztetőgépen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.