Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. December 10. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tízezreknek zárolhatják a számláját

Tízezreknek zárolhatják a számláját

Több tízezer vállalkozásnak, alapítványnak kell nyilatkoznia januárig a tényleges tulajdonosairól, különben zárolják a számláját. A pénzmosás-ellenes törvény tavaly nyári módosítása szerint januártól nincs pardon: akinek másfél év nem volt elég a nyilatkozatra, nem jut a pénzéhez. Sokan rohanhatnak a bankba az utolsó pillanatban - írja aVilággazdaság.

Eltérőek a becslések arról, hány olyan vállalkozás lehet, amelyik januártól azzal szembesül majd, hogy nem tud átutalást indítani, vagy pénzt felvenni számlájáról, mert nem felel meg a pénzmosás ellenes törvény egy másfél évvel ezelőtt elfogadott paragrafusának. A jogszabály értelmében az a cég (vagy alapítvány), amely nem nyilatkozik, vagy nyilatkozott tényleges tulajdonosáról, nem férhet hozzá a számlájához január elseje után. Kivételt azok képeznek, ahol a bankok egyértelműen be tudják azonosítani a tulajdonost (tőzsdei társaságok, egyéni vállalkozók). A bankok értesítést is küldtek azoknak, akiknek kell nyilatkozniuk. Igaz, ezt nem biztos, hogy mindenki észrevette. Egyes becslések szerint az érintett vállalkozások harmada még nem nyilatkozott – mások szerint országosan tíz százalék az arány. Az érintettség bankonként eltérő lehet, mindenesetre nincs sok idő: három héten belül nyilatkozni kell. A tíz százalékos arányt figyelembe véve több mint 70 ezer vállalkozásnak, alapítványnak zárolhatják a számláját elsejétől nyilatkozat hiányában.

A bonyodalmat okozó, 2013 nyarán beadott változtatást az Európa Tanács Pénzmosás Elleni Bizottságának javaslatai inspirálták. A testület azt kérte Magyarországtól, hogy tegye egyértelművé a 2007 óta létező szabályokat. Azt kellett volna beírni a törvénybe, hogy a tényleges tulajdonlás kiterjed a közvetett tulajdonosokra, és a vezető tisztségviselőkre is. Ezen kívül pedig a magánszemélyeknél megkövetelt azonosítást kérték volna itt is (vagyis személyi igazolvány számot meg lakcímkártyát). A magyar törvényalkotó azonban továbbment, és – a javaslat indoklása szerint – a gyakorlati tapasztalatok alapján módosította a tényleges tulajdonos azonosításának módját – és ehhez határozták meg az új határidőt. A terrorizmus ellen küzdő nemzetgazdasági tárca láthatóan próbált nagyvonalú lenni: másfél évet adtak minden érintettnek, hogy azonosítsa magát. A határidő azonban most közel van, és ahogy szokott lenni: sokan el is felejtkeztek az új azonosítási szabályról.

Egyes bankok automatikusan azonosították a betérő ügyfeleket, míg másoknál ezt a külön procedúrát nem végezték el automatikusan a fiókban. Érintett így is maradt bőven: minden számlánál, minden 25 százalékosnál nagyobb tulajdonost azonosítani kell. Sőt az azonosítási módszer megváltozása miatt azonban azokat is újra kellhet regisztrálni, akik korábban átmentek már a procedúrán. A bankok erről levélben is értesítették az ügyfeleket – mindhiába. Csonka Tibor, az OTP Business vezetője szerint annak ellenére, hogy a pénzintézet az elmúlt hónapokban számos eszköz segítségével hívta fel a vállalkozói ügyfelek figyelmét a határidőre, még így is több tízezerre tehető azon vállalkozások száma, amelyek nem nyilatkoztak a cég tényleges tulajdonosáról. Nyilatkozni csak azoknak kell, akik kaptak értesítést, ám az új papírok kitöltése nélkül ők januártól nem férhetnek hozzá a számlájukhoz, nem kezdeményezhetnek utalást és készpénzkifizetést sem róla.

A tényleges tulajdonosi nyilatkozat több hitelintézetnél elektronikusan is kitölthető, ha egyértelműen azonosítható a kitöltő személye (internetbankon át például lehetséges a nyilatkozat) és a személyes ügyfél-átvilágítása korábban már megtörtént. A nyilatkozat személyesen a bankfiókban, vagy – ha a számlavezető bank ezt jelzi – postai úton is megtehető. Érdemes figyelembe venni azt is – hívják fel a figyelmet a bankárok –, hogy a határidőhöz közeledve viszonylag sokan szeretnének majd nyilatkozni, miközben év végén a fiókok leterheltsége egyébként is megnő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.