Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2020. Szeptember 18. 15:03, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Több mint 200 új anyaggal bővült a tiltott dizájnerdrogok listája

Több mint 200 új anyaggal bővült a tiltott dizájnerdrogok listája

Az idén nyáron több mint 200 új anyaggal bővült a tiltott pszichoaktív szerek listája - közölte Rétvári Bence pénteken az MTI-vel.

A Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke kiemelte: az új szerek többsége bár Magyarországon még nem, de több európai országban már megjelent, így elővigyázatosságból már a hazai tiltólistára is felkerültek.

A kormánypárti politikus rámutatott: Magyarország továbbra is következetes küzdelmet folytat a kábítószerekkel szemben, a Büntető Törvénykönyv határozott és szigorú fellépést biztosít a hatóságok számára a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőinél.

Emlékeztetett: Magyarországon 2015 óta a tiltott szerek listáját kormányrendelet helyett miniszteri rendelet határozza meg, így a hatóságok gyorsabban és rugalmasabban tudnak reagálni az újonnan megjelenő szerekre. A magyar szabályozás lényege, hogy a tiltólistára nem a konkrét kábítószer kerül fel, hanem annak úgynevezett törzsképlete, ezáltal a későbbiekben forgalomba kerülő változatok is automatikusan büntethetővé válnak - fejtette ki a KDNP alelnöke.

Rétvári Bence szerint ennek a rugalmas szabályozásnak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban több halálesethez köthető új, a köztudatban csak "bika" néven elhíresült kábítószer, hatóanyaga miatt már jelenleg is tiltott hazánkban.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: a kábítószerek terjedése a fiatalok egészségére jelentik a legnagyobb fenyegetést, ezért kiemelten fontos, hogy a módosított nemzeti alaptanterv is több tantárgy kötelező elemévé teszi a megelőzést. Fontos továbbá, hogy már az iskolákban felhívják a diákok figyelmét a drogok negatív hatásaira.

Mindemellett jelentős összegű költségvetési forrásokat fordított a kormány a kábítószer-probléma és a szenvedélybetegségek megelőzésére is. A célzott prevenciós programok támogatására 3 milliárd forint összegű fejlesztési forrást biztosítottak. Továbbá a droghasználat kialakulásának megelőzése és visszaszorítása szintén kiemelt célja annak a 2,5 milliárd forint keretösszegű programnak, amellyel a gyermekvédelmi szakellátási intézmények működését segíti a kormányzat - ismertette.

Bár egyes baloldali pártok programjukban hirdetik a drogliberalizációt, ezzel szemben a Fidesz-KDNP kormány határozott célja, hogy változatlan következetességgel és hatékonysággal lépjen fel továbbra is a kábítószer-bűnözéssel szemben - rögzítette Rétvári Bence.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni