Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Február 02. 19:15, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Több mint harminc éve nem volt ilyen hideg január Magyarországon

Több mint harminc éve nem volt ilyen hideg január Magyarországon

Sok helyen több mint harmincéves hidegrekordok dőltek meg, 1985 óta nem volt ilyen hideg a január Magyarországon, az 1901-től tekintett rangsorban pedig a tizedik leghidegebb volt a januári havi országos átlaghőmérséklet

- olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közzétett elemzésében. Mint felidézték: "az ezredfordulót követő, jobbára enyhe telek után az újesztendő komoly hideghullámmal köszöntött be". Országos átlagban január 7-én volt a leghidegebb: ekkor napi mínusz 12,1 Celsius-fok volt, ami több mint 10 fokkal maradt el a sokévi átlagtól. A hónap során csupán egy rövid időszakban emelkedett az átlag - és fagypont - fölé a középhőmérséklet, január 13-án és 14-én.

A hónap leghidegebb éjszakáján, január 8-án, Tésán mínusz 28,1 fokig hűlt a levegő. A hó eleji hideghullám utáni enyhülést követő újabb hideg periódus legzordabb napján, január 19-én Sajópüspöki környezetében volt a leghidegebb, ekkor mínusz 25,1 fokig süllyedt a hőmérséklet.

Kiemelték továbbá, hogy az elmúlt hónap rendkívül hideg időjárását a "zord" (amikor mínusz 10 foknál is hidegebb van) napok száma is jól mutatja. Országos átlagban csaknem két hétig mínusz 10 fok alatt maradt a minimumhőmérséklet.

Emellett országos átlagban 21 nap felelt meg a téli nap kritériumának (amikor a maximumhőmérséklet nem éri el a 0 fokot) - írta a meteorológiai szolgálat, hozzátéve: ez 10 nappal több, mint az 1981-2010-es átlag. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beszterec állomáson csaknem egész hónapban, 29 napon keresztül voltak fagyosak a nappali órák is.

Mindemellett idén januárban két héttel több volt a "hideg" (amikor az átlaghőmérséklet mínusz 5 fok alatt van) nap is az 1981-2010 közötti 30 éves időszakban tapasztaltnál.

Kitértek arra is, hogy az Északi-középhegységben ekkor átlagosan 25-30 centiméteres hótakaró alakult ki. Január 15-én, Kékestetőn 43 centiméter vastag volt a hó, ez egyben a havi legnagyobb hóvastagság érték. A hótakaró országszerte megmaradt, mivel a hónap második felében jóval átlag alatti hőmérsékletek domináltak.

A Balaton vízfelszíne január 3-án fagyott be, mely fokozatosan hízva január 22-től elérte a 30 centiméteres vastagságot.

A 2017. januári középhőmérséklet országos átlagban csaknem 5 fokkal (4,8 fokkal) marad el a mínusz 1 fokos normálértéktől - olvasható a meteorológiai szolgálat elemzésében, melyben megjegyzik, hogy a leghidegebb telek jellemzően a múlt század első felében voltak: a januári legalacsonyabb hőmérséklet (mínusz 34,1 fokot) 1942-ben mérték Baján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.