Városlista
2020. december 5, szombat - Vilma

Hírek

2011. November 16. 14:02, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több termékkörre vonatkozhat a chipsadó

Több termékkörre vonatkozhat a chipsadó

Részletes tájékoztatással igyekszik rendet vágni a népegészségügyi termékadó (chipsadó) és az ahhoz benyújtott módosító indítványok között a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A dokumentum alapján több termékkörre vonatkozhat a közteher, egyes esetekben az eredetileg tervezettnél nagyobb mértékben – írta a Napi Gazdaság.

Az utóbbi terén a pálmát a 25 százaléknál alacsonyabb gyümölcstartalmú szörpök, sűrítmények viszik. E termékkör esetében 2012. január elsejétől a benyújtott törvényjavaslathoz képest az elfogadott módosító indítványok következtében a literenkénti adó 5 forintról 200 forintra, azaz a negyvenszeresére nő. A kivonat alapú szörpök viszont nem lesznek chipsadó-kötelesek. Ugyanígy az elfogadott módosítók értelmében jövőre 100 Ft/kg-ról 130 Ft/kg-ra nő az adómérték az előrecsomagolt cukrozott készítmények esetén, kivéve a kakaóital-porok esetén, ahol a mérték 100 Ft/kg-ról 70 Ft/kg-ra csökken.

Bővül a termékkör az úgynevezett gyümölcsízzel, melynél az adó összege 500 Ft/kg lesz. A 25 százaléknál alacsonyabb gyümölcstartalmú üdítőitalok esetén a mérték 5 Ft/literről 7 Ft/literre emelkedik, a sós snackek és ételízesítők esetén 200 Ft/kg-ról 250 Ft/kg-ra emelkedik az adó mértéke és az extrudált, sótartalmú termékek is adókötelesek lesznek. Az elfogadott módosítók értelmében a sós snackek körében csak a 2 százaléknál magasabb sótartalmú, előrecsomagolt, a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti sütőipari termékek lesznek adókötelesek.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. December 05. 15:01, szombat | Belföld

Hétfőtől elérhetőek a 2021-es éves autópálya-matricák

A 2021-es éves országos és megyei autópálya-matricák 2020. december 7-től elérhetőek a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) saját értékesítési felületén,

2020. December 05. 13:00, szombat | Belföld

Az idősek idősávjának újragondolását javasolja a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete

A koronavírus-járvány miatt bevezetett, az idősek számára fenntartott kétórás védett vásárlási idősáv újragondolását javasolja a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete december 11. után,

2020. December 05. 11:01, szombat | Belföld

Csaknem 80 különböző robbanószerkezet került elő Budán

Csaknem 80 különböző, vélhetően egy második világháborús tüzelőállásból származó robbanószerkezet került elő Budán - közölte a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred pénteken a Facebook-oldalán.

2020. December 05. 09:56, szombat | Belföld

Megkéseltek egy prostituáltat Budapesten

Késsel támadtak egy szexuális szolgáltatást kínáló nőre a VIII. kerületi Tömő utcában; a nő súlyosan megsérült - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton a police.hu honlapon.