Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. November 13. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Több tízmillió forint értékű gazdasági csalás miatt emeltek vádat Hevesben

Több tízmillió forint értékű gazdasági csalás miatt emeltek vádat Hevesben

Több tízmillió forint értékű gazdasági csalás miatt emelt vádat négy cégvezetővel szemben a Heves Megyei Főügyészség - közölte a megyei főügyész csütörtökön az MTI-vel.

Szalóki Zoltán tájékoztatása alapján az ügy elsőrendű vádlottja két - azonos székhelyű - tiszanánai vállalkozás vezetőjeként 2009 és 2015 között előnytelen feltételeket fogadtatott el egyes üzleti partnereivel. Azzal fenyegette őket, hogy megszakítja velük az egyébként gyümölcsöző gazdasági kapcsolatot, ha nem hajlandók neki 10 százalékos felárral értékesíteni termékeiket, úgy, hogy a különbözet fiktív jutalékként nála maradjon. Ennek érdekében színlelt ügynöki megbízási szerződéseket köttetett 89 éves édesapja, valamint vádlott-társai: az érintett partnervállalatok vezetői között. Ezzel azt a látszatot keltették, mintha az idős apa közvetítette volna az ügyleteket.

A színlelt szerződések, valamint az ezekhez kapcsolódó hamis számlák és bizonylatok révén az elsőrendű vádlott összesen több mint 63 millió forint összegű vagyoni hátrányt okozott az általa vezetett társaságoknak. A beszállítók oldaláról a harmad- és negyedrendű vádlottak összesen közel 48 millió forintot utaltak át az apa, vagyis a másodrendű vádlott részére, aki a számlájára érkezett befizetéseket azonnal felvette, majd készpénzben átadta fiának.

Az elsőrendű vádlott ebből további üzletrészeket vásárolt az általa irányított cégek egyikében, melyben így korábbi 510 000 forintos üzletrészének értéke mintegy 49 millió forintra emelkedett. A nyomozás során a törzsbetétnek ezt a részét zár alá vette a bíróság - tette hozzá a főügyész.

Közölte: a Heves Megyei Főügyészség az első- és másodrendű vádlottat önálló intézkedésre jogosult személy által, kötelességszegéssel, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja. Emellett mind a négy elkövetővel szemben vádat emelt bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett gazdasági csalás és pénzmosás bűntette, továbbá más bűncselekmények miatt is.

Az ügyészség indítványozta, hogy bűnössége beismerése esetén a bűnszövetség vezetőjével szemben a bíróság 4 év szabadságvesztést és 5 millió forint pénzbüntetést szabjon ki a zár alá vett vagyon elkobzása mellett. A többi vádlottra vonatkozóan pedig felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását javasolta a vádhatóság - jelezte a főügyész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára