Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 15. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Többet internetezünk mint telefonálunk

Többet internetezünk mint telefonálunk

Idén a második negyedév végén a mobiltelefon-előfizetések száma 11,7 millió volt. A telefonbeszélgetések időtartamának majdnem négyötöde mobiltelefonokról indított hívásokból származik.

A kábeles és más, helyhez kötött VoIP-alapú telefonálás népszerűségét mutatja, hogy a vezetékes beszélgetések idejének ötöde, a csökkenő vonalszámnak több mint a negyede oda sorolható.

Az internet-előfizetések mennyisége egy év alatt 658 ezerrel gyarapodott, így már meghaladta a 3,6 milliót. A mobilinternet-előfizetések száma 1,5 milliónál is több volt. A mobiltelefon-előfizetések száma egy év alatt 161 ezerrel csökkent: az állomány idén június végén 11,7 millió volt, ami az utóbbi 3 év legalacsonyabb értéke. Ugyan a havidíjas előfizetések száma ismét emelkedett, de nem ellensúlyozta a feltöltő kártyás szegmens 567 ezres éves szintű visszaesését. Az ellentétes változás hátterében az áll, hogy a szolgáltatók egyre inkább arra ösztönzik az ügyfeleket, váltsanak havidíjas előfizetésre, onnantól pedig már nem szükséges a készülékcserék alkalmával új SIM kártyát venniük, mint korábban – feltöltő kártyás vevőként. Utóbbi folyamatnak jelentős szerepe volt régebben az állományi adat emelkedésében. 100 lakosra 117 mobil-előfizetés jutott. A mobilhálózatokban a tárgyidőszak folyamán 2010 II. negyedévéhez viszonyítva 2 százalékkal több hívást kezdeményeztek és 3 százalékkal nőtt a mobiltelefonálással töltött összes percidő.

Az okostelefonok és a mobilinternet terjedését jelzi, hogy egy év alatt ötödével bővült a teljes adatforgalom, mialatt az SMS-ek és MMS-ek száma csak 1, illetve 3 százalékkal növekedett.Bár a kábeltévé-szolgáltatók egyre nagyobb sikerrel kínálnak vezetékes vonalat és hívásszolgáltatást, 2011 június végén – előzetes adatok szerint – az egy évvel korábbinál 87 ezerrel kevesebb, 2,9 millió vezetékes fővonal volt üzemben, ennek 27 százaléka VoIP-hangcsatorna, 15 százaléka ISDN. A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma az időszak utolsó napján 29 darab volt.

A vezetékes vonalakról indított hívások száma és időtartama 1, illetve 2 százalékkal nőtt 2010 második negyedévéhez képest. Az internetpiac bővülése folytatódott, 2011 II. negyedévének végén az internetszolgáltatók száma 410 volt, 7-tel több, mint egy évvel korábban. De a piac tovább koncentrálódik, 12 cég tudhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát. Az internet-előfizetések száma 2011 június végén már túllépte a 3,6 milliót, mely több mint ötödével meghaladja a 2010 azonos időpontjában mért szintet. A dinamikus fejlődés a szolgáltatók közötti éles technológiai és árversenynek is köszönhető.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni