Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 06. 13:57, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Tovább maradhat szellemileg friss, ha ezt issza

Tovább maradhat szellemileg friss, ha ezt issza

A rendszeresen zöld teát fogyasztó idős emberek tovább maradnak szellemileg frissek és önellátásra alkalmasak – állapították meg csaknem 14 ezer ember bevonásával készült tanulmányukban japán kutatók.

A zöld tea antioxidáns anyagokat tartalmaz, amelyek megvédik a sejteket azoktól a károsodásoktól, amelyek betegségekhez vezethetnek. Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz mintegy 14 ezer 65 évesnél idősebb embert követtek nyomon Japánban három éven keresztül. Az eredmények értékeléséből kiderült, hogy a legtöbb teát fogyasztóknál volt a legkisebb valószínűsége annak, hogy időközben magatehetetlenné váltak, nem voltak képesek ellátni önmagukat.

Azok csoportjában, akik naponta átlagosan egy csésze zöld teánál kevesebbet ittak, az emberek 13 százaléka vált a követés időtartama alatt képtelenné önmaga ellátására, míg azok között, akik naponta öt csészényit elfogyasztottak, csupán 7 százalék volt ez az arány.

A tanulmány szerzői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az eredmény vélhetően nem kizárólag a zöld teának köszönhető. Az adatok elemzése azt mutatta, hogy a több zöld teát ivó emberek körében nagyobb arányban fordult elő az általában egészségesnek tartott étrend követése is, ők több halat, zöldséget és gyümölcsöt ettek, valamint ritkábban dohányoztak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.