Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Január 21. 12:33, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Tovább nyílt a vagyonolló a világban

Tovább nyílt a vagyonolló a világban

Tovább nyílt a vagyonolló a leggazdagabbak és a legszegényebbek között 2018-ban: tavaly a 26 leggazdagabb ember vagyona egyenlő volt az emberiség legszegényebb felének összvagyonával

- hívta fel a figyelmet az Oxfam nemzetközi civil szervezet hétfőn. "A gazdagok és szegények közötti egyre szélesedő szakadék ellehetetleníti a szegénység elleni harcot, károsítja a gazdaságot és szítja az emberek dühét" - mondta Winnie Byanyima, az Oxfam International vezérigazgatója.

A kormányoknak biztosítaniuk kellene, hogy "a vállalatok és a leggazdagabbak megfizetik az adók rájuk eső részét" - tette hozzá Byanyima az Oxfam éves egyenlőtlenségi jelentésének közzététele alkalmából. A jelentés egy nappal a davosi világgazdasági fórum kezdete előtt jelent meg.

Az Oxfam adatai szerint a világ 26 leggazdagabb emberének kezében annyi pénz van, mint a 3,8 milliárd legszegényebb földlakó összvagyona. 2017-ben még a 43 leggazdagabb emberre volt igaz ez az egyenlőség.

A világ leggazdagabb embere az amerikai Jeff Bezos, az amazon.com alapítója, akinek vagyona tavaly elérte a 112 milliárd dollárt (31 ezer milliárd forintot). Összehasonlításképpen: Etiópia egészségügyi költségvetése Bezos vagyonának egy százalékát teszi ki - emelte ki az Oxfam.

A leggazdagabbak vagyona tavaly összesen 900 milliárd dollárral (252 ezer milliárd forinttal) nőtt, ami napi 2,5 milliárd dolláros (700 milliárd forintos) növekedésnek felel meg, miközben a világ legszegényebb felének összvagyona átlagosan 11 százalékkal csökkent - húzta alá a civil szervezet.

Az Oxfam rámutatott, hogy a 2008-as pénzügyi válság óta megduplázódott a milliárdosok száma, akik nemcsak vagyonuk növekedésének örülhetnek, hanem annak is, hogy az adók szintje évtizedek óta most a legalacsonyabb.

"Ha megfordulna a tendencia, a kormányok többségének elég bevétele lenne a közkiadások finanszírozására" - vélekedett a szervezet, hangsúlyozva, hogy a gazdagok aránytalanul kevés adót fizetnek.

Az Oxfam szerint egy adódollárból mindössze négy cent fakad a gazdagok megadóztatásából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.