Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 17. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új lakások építésére is kiterjesztenék a növekedési hitelprogramot

Új lakások építésére is kiterjesztenék a növekedési hitelprogramot

A nemzetgazdasági miniszter az új lakások építésére is kiterjesztené a jegybank növekedési hitelprogramját - mondta Varga Mihály az m1 Este című műsorában. Úgy fogalmazott: az intézkedés növelné a gazdaság teljesítményét és stabilabbá tenné a növekedést. A tárcavezető hangsúlyozta: a hitelprogram kiterjesztése a magánvéleménye, amelyről a Magyar Nemzeti Banknak saját hatáskörben dönt.

A válság előtti években, tehát a 2000-es évek elején, évente 36-40 ezer új lakás épült, addig idén alig 6 ezret adnak át. Az építőipar az első háromnegyed évben növekedésnek indult, de főként az állami megrendeléseknek köszönhetően.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az ágazatnak az adna újabb lökést, ha a magánépítkezések is növekednének. Varga Mihály Az Estében azt mondta: érdemes lenne elgondolkodni például azon, hogy a jegybanki növekedési hitelprogramot kiterjesszék a magánlakások építésére is.

„Érdemes lenne megfontolni, hogy a jegybanki hitelprogramot nem kellene-e megnyitni olyan lakásépítések felé, amelyek új lakásépítést jelentenek. Ezeknek a száma az első 9 hónapban 4 ezer darabot ért el. Ez egy vészesen alacsony szám. Tehát szükség lenne arra, hogy új lakások építésén keresztül a gazdaság, az építőipar, ezen keresztül a munkavállalók kapjanak több lehetőséget” – fogalmazott a miniszter.

Az építési vállalkozások szakmai szervezete szerint egy ilyen intézkedéssel nem csak átmenetileg, hanem tartósan is fellendülhet az ágazat. Ez leginkább a kiscégeknek segíthet.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége alelnöke azt mondta: elsősorban a mikro- és kisvállalkozók jutnának munkához, ez pótlólagos foglalkoztatással járna együtt, és a lakosság építési kedvével együtt valószínűleg, hogy a munka folyamatosan bővülne.

A szakmai szövetség szerint a jegybanki olcsó hitelt nem csak új házak megépítésére kellene felhasználni, hanem a meglévő lakások energiatakarékos felújítására is ki lehetne terjeszteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.