Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Július 25. 11:53, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Újabb szúnyogirtás a Balatonnál

Újabb szúnyogirtás a Balatonnál

Csütörtökökön megkezdődött az idei negyedik kémiai szúnyogirtás a Balatonnál, és várhatóan két hét múlva újabbra lesz szükség - nyilatkozta a munkát irányító szakértői csoport vezetője az MTI-nek.

Sáringer-Kenyeres Tamás kifejtette, a nyár eleji csapadékos időjárás kedvezett a szúnyogok elszaporodásának, ezért idén, a korábbi évekhez képest több gyérítésre lesz szükség, amihez megvan a szükséges anyagi fedezet. Eddig egy biológiai és három kémiai irtást rendeltek el, az utolsót alig két hete.
Mivel a szakértők által ellenőrzött, egy személyre eső csípések száma a hét elején meghaladta a 30-40 darabot, újabb kémiai irtást rendeltek el, hogy mire a csípések száma 50 fölé emelkedik, megkezdődhessen a munka. A nyár folyamán várhatóan további két-három kémiai irtásra lesz még szükség (tavaly elegendő volt négy kémiai beavatkozás).
A gyakoribb kémiai irtás nem veszélyeztetheti a térség méhészeinek állatállományát, hiszen őket a települések jegyzőin keresztül a bevetések előtt 3 nappal kiértesítik, így meg tudják óvni méhcsaládjaikat.
A mostani irtást 5764 hektáron végzik el.
Az idén a korábbinál több pénz, 100 millió forint áll rendelkezésre a balatoni szúnyogirtásra és a térség lárvatenyésző helyeiről készült térképeinek frissítésére. A Magyar Turizmus Zrt. és a Balatoni Szövetség által megkötött szerződés értelmében az állam a korábbi 25-35 millió forint helyett 50 millió forintot biztosít a feladat elvégzésére, amelyhez az üdülőrégió önkormányzatai ugyanekkora összeget tesznek hozzá.

Címkék: balaton, irtás, szúnyog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.