Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2014. Április 28. 08:02, hétfő | Sport
Forrás: InfoVáros | Hajósi Miklós

Újoncként az autósport világában

Újoncként az autósport világában

Balogh Bence- GFS OXXO Energy Team, Suzuki Swift 1.6 Sport, BFR Driver Academy Kupa

Új vagy a Swift Cup Europe mezőnyében, hogy tetszik az autóversenyzés?

- Élvezem az autózást, bár sokat kell még tanulnom. Az esős versenyeket nem fogom szeretni, azt már látom.

Gyorsasági versenyzésed előtt gyűjtöttél-e más bajnokságokban tapasztalatot?

- Nincs semmilyen autós, vagy gokartos múltam. Tavaly ősszel ültem először versenyautóban, viszont kilenc évesen (pont most 10 éve) kezdtem motorozni. 2007-2008-ban megszereztem az utánpótlás Magyar bajnoki címet, majd 2013-ban a kategóriám felnőtt Magyar bajnoki címét is. Tavaly nyáron edzés közben elestem és több darabra törtem a kulcscsontomat. Műteni kellett, lassú volt a felépülés. Szerintem ennek köszönhető, hogy a szüleim biztonságosabb technikai sport felé irányították a figyelmemet.

Milyen az autó a motor után?

- Sokkal nyugodtabb. Egy motorversenyen kifolyik a fülemen az adrenalin, itt viszont nincsenek ilyen izgalmak. Bent ülök egy dobozban és állok a gázon. Ha itt leér a könyököm a kanyarban, akkor valami nagyon nincs rendben...

Félre ne értsd, élvezem! Tök jó! De azért nem motor.

Hogy tetszik az új 1.6-os Swift Sport?

- Fantasztikus, igazi versenyautó! Volt szerencsém a régi 1.3-as Swifthez is, de ez teljesen más, sokkal komolyabb autó. Nem egy kategória, a régi ehhez képest játék autó.

A GFS csapata komoly kockázatot vállalat ezzel az új kategóriával, de megérte. Ez egy generációval fiatalabb autó és bizony nagyon látszódik a fejlődés. A futómű és a fék álom. Ahol a régi elpattogott ez ott úgy fordul mintha sínen húznák. Mindenkinek fülig ér a szája, ha kiszáll az autóból. Ez a jövő, nem kérdés.

Túl vagy 2014 első Swift Cup Europe futamán, mesélnél a tapasztalataidról, az esős futamban történtekről?

- Összességében eddig elégedett vagyok. Bár az időmérőt ugyan elszúrtam, de a versenyen tudtam javítani mind helyezésben, mind köridőben annak ellenére, hogy fél percet szerencsétlenkedtem a pálya szélén egy kicsúszást követően.

Az első futam végére megtudtam futni azt az időt, amit a kategóriám (Magyar 1.6 Swift Sport) eleje ment. Ez mindenképpen biztató. Vasárnap innen szeretném folyatni. A helyezésnél most a köridőben való fejlődés és a versenytapasztalat fontosabb. Fokozatosan építkezem, nem vagyok kamikaze alkat. Különösen esőben vagyok óvatos, ez gyerekkori motoros reflex és kell még idő míg megszokom az új körülményeket.

A vasárnapi napra milyen taktikai tervvel rukkolsz elő és milyen céllal futsz neki a futamoknak?

- A köridők ismeretében a kategóriám dobogós helyezése nem tűnik irreálisnak. Az első futamban jól sikerült a rajt, erre alapozva készülök vasárnapra is. Egyébként nincs taktikám, nem tekergetem a futóművet, nem nézegetem a guminyomást, nem az autóban keresem az időt.

2014-es célod az autósportban?

- Cél a bajnoki cím. Ezért fogok dolgozni és majd meglátjuk mire lesz ez elég.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:04, kedd | Sport

EURO-2024 - Rossi kihirdette 26 fős keretét

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 26 fős keretét a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra, illetve öt tartalékot jelölt meg.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Tour de Hongrie - Poelsé a záróetap, Nys az első belga sárga trikós, Dina a legjobb magyar

Thibau Nys nyerte a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán Wout Poels diadalmaskodott.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Férfi kézilabda vb-selejtező - A magyar válogatott kettős győzelemmel jutott ki a tornára

Az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a jövő évi világbajnokságra, mivel 36-23-ra nyert Litvánia ellen a selejtező vasárnapi visszavágóján, Veszprémben.

2024. Május 12. 09:01, vasárnap | Sport

Tour de Hongrie - Eisenkrammer: ilyen sportélményben még nem volt részem magyar körversenyen

Eisenkrammer Károly számára élete legkülönlegesebb sportélményét nyújtja eddig a Tour de Hongrie országúti körverseny.