Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Október 27. 11:01, vasárnap | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Vádat emeltek az angliai halálkamion sofőrje ellen

Vádat emeltek az angliai halálkamion sofőrje ellen

Vádat emeltek szombaton annak a kamionnak a sofőrje ellen, amelynek pótkocsijában a hét közepén 39 embert találtak holtan Délkelet-Angliában.

A területileg illetékes Essex megyei rendőrség szombat esti tájékoztatása szerint a 25 éves, észak-írországi illetőségű Maurice Robinsont 39 rendbeli emberöléssel, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvéssel vádolják.

Robinson hétfőn áll az Essex megyei közigazgatási székhely, Chelmsford magisztrátusi bírósága elé.

A rendőrség első ízben nevezte meg hivatalosan a kamionsofőrt, bár a brit sajtóban már röviddel a holttestek megtalálása után megjelent a neve és fotója.

A 39 holttestet szerda hajnalban találták meg a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló kamion rakterében.

A hűtőkonténer nem sokkal korábban érkezett a Temze torkolatában fekvő közeli Purfleet kisváros komptermináljába a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből. A Scania típusú nyerges vontató viszont Írországból kelt át komppal Angliába, és röviddel a holttestek megtalálása előtt vette fel a pótkocsit.

Az ügyben további három embert vettek őrizetbe Angliában, egy negyediket pedig Írországban.

Az Essex megyei rendőrség szombati tájékoztatása szerint az Angliában őrizetbe vett személyeket - egy 38 és egy 48 éves férfit, valamint egy 38 éves nőt - embercsempészetre szőtt összeesküvés és emberölés gyanújával tartják fogva.

Az ír rendőrség a Dublinban őrizetbe vette férfiról csak annyit közölt, hogy a húszas éveiben jár, és személye "érdekelheti" a vizsgálatot végző essexi rendőrséget.



Az első hivatalos beszámolókban az szerepelt, hogy a nyerges vontatót Bulgáriában jegyezték be, de szerda óta ez nem hangzott el újból a rendőrségi tájékoztatásokban. A közzétett felvételeken mindazonáltal egy balkormányos - tehát nyilvánvalóan eredetileg a kontinensen forgalomba állított - jármű látszik.

Amikor a szerelvényt a holttestek megtalálása után a rendőrség elvitte a parkolóból, a rendszámokat letakarták.

A rendőrség kezdeti közlései azt valószínűsítették, hogy az áldozatok mindegyike kínai állampolgár volt, de a legfrissebb tájékoztatókban már ez az információ sem szerepel.

A brit médiában megjelent értesülések szerint ugyanakkor egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az áldozatok - vagy legalábbis sokan közülük - vietnamiak lehettek.

A Nagy-Britanniában élő vietnami közösség érdekképviseleti szervezete, a VietHome szombaton azt közölte, hogy az üggyel kapcsolatban húsz, eltűntként bejelentett vietnami állampolgár fotóját kapta meg a hozzátartozóktól.

A BBC beszámolója szerint Tran Ngoc An, Vietnam londoni nagykövete és a képviselet több munkatársa szombaton látogatást tett abban az ipari parkban, ahol a holttesteket megtalálták.

A nagykövet tárgyalt Priti Patel brit belügyminiszterrel is.

Vietnam londoni nagykövetsége szombati közleményében mindazonáltal úgy fogalmazott, jóllehet vietnami részről készek a brit hatóságokkal együttműködni az áldozatok kilétének megállapítása végett, az elhunytakat hivatalosan még nem azonosították.

A rendőrség tájékoztatása szerint megkezdődött a kamionból időközben kiemelt áldozatok halottkémi vizsgálata, és az azonosítás várhatóan hosszadalmas folyamata ennek lezárulta után várható.

Nagy-Britanniában legutóbb 2000-ben volt a mostanihoz mérhető tragédia: akkor 58 kínai állampolgár holttestét találták meg a délkelet-angliai Dover kikötőjében egy holland rendszámú, ugyancsak Zeebrugge kikötőjéből érkezett kamion pótkocsijában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.