Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 01. 14:25, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Változások szeptembertől

Változások szeptembertől

Újabb jelentős változások lépnek életbe szeptember elsején.

Többek között, a szociális alapú gázár- és távhő ár-támogatás helyett a lakásfenntartási támogatás. Változnak az álláskeresési járadékra vonatkozó szabályok, átalakul a bérpótló juttatás, adót kell fizetni a bizonyítottan egészségkárosító élelmiszerek után, emellett pedig több mint 1,3 millió gyermek számára kezdődik el az új tanév.

Több a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabály is változik - tudatta a kormany.hu.

2011. szeptember 1-jétől az eddig bérpótló juttatásként ismert ellátás helyébe lép a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, mely szigorú feltételek mellett adható. Aki nem vesz részt a közfoglalkoztatásban, vagy nem folytat álláskereső tevékenységet, illetve nem fogadja el a számára, törvényben előírt feltételekkel felajánlott munkalehetőséget, az nem lenne rá jogosult. 2011. szeptember 1-jétől változnak az álláskeresési járadékra vonatkozó szabályok is. Megmaradnak a járadéknak, mint ellátásnak a biztosítási jellegű vonásai, változik azonban a folyósítási idő felső határa, ami 270 napról 90 napra csökken és négy évről öt évre nő a számbavételi időszak, valamint 1 nap folyósítási időhöz az eddigi 5 nap jogosultsági idő helyett 10 nap jogosultsági időre lesz szükség. A járadék összegének felső határa a kötelező legkisebb munkabér 120 százaléka helyett a kötelező legkisebb munkabérnek megfelelő összeg lesz. 2011. szeptember 1-jétől közfoglalkoztatás a lakóhelytől távolabb is felajánlható, ilyenkor a közfoglalkoztatott minden többletköltségét - utaztatás, elszállásolás, ellátás költségei – a munkáltató köteles megtéríteni a távolságtól függő mértékben.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások bére szeptember elsejétől - attól függően, hogy igényel-e szakképesítést a munkakör betöltése - 57 ezer, illetve 78 ezer forint lesz havonta, de foglalkoztató teljesítményhez kötött bért is megállapíthat. Teljes munkaidőben a havibér 57.000 forint, a hetibér 13.120 forint, a napibér 2.624 forint lesz. Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények száz százalékos és a teljes munkaidő teljesítésénél a közfoglalkoztatási bér kötelező legkisebb összege 57.000 forint. A követelmények száz százalék feletti teljesítésénél azonban a bér növelhető, illetve csökkenthető is abban az esetben, ha a követelményeket nem teljesíti a közfoglalkoztatott.

2011. szeptember 1-től jelentősen átalakul a lakásfenntartási támogatás, megszűnik a szociális alapú gázár- és távhő ár-támogatás és beépül a lakásfenntartási támogatásba, az új támogatást a helyi önkormányzatnál kell igényelni. A támogatást azok is igénybe vehetik, akik fával, olajjal vagy más módon fűtenek. Az új támogatási rendszer lényegesen megemeli a jogosultsági jövedelemhatárt, amelyet a törvény 71.250 Ft-ban, az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékában határoz meg (a korábbi 150 százalék helyett). A lakásfenntartási támogatás feltétele lesz a jövedelem- és vagyonvizsgálat és annak előírása, hogy a lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell nyújtani.

Szeptember 1-jétől életbe lép a „chipsadó”, azaz a népegészségügyi termékdíj, adót kell fizetni a bizonyítottan egészségkárosító élelmiszerek után. A magyar lakosság egészségi állapota igencsak elmarad az unió más országaitól: a szív és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek kirívóan magasak. Minden második magyar ember halálát valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés okozza, mely éppen a kétszerese a daganatos betegségekben elhunytak számának. A népegészségügyi termékdíj bevétele az egészségügy új forrása lesz. Adókötelessé válnak a magas cukor, só vagy koffein tartalmú ételek és italok, mint például a 25 százaléknál kevesebb gyümölcstartalmú üdítők, az energiaitalok, chipsek, előre gyártott és csomagolt sütemények, sós snack-ek. Az adó mértéke az érintett üdítőitalok esetében 5, energiaitaloknál 250 forint literenként, az előrecsomagolt cukrozott sütemények esetében 100, snackeknél és ételízesítőknél 200 forint kilogrammonként.

Szeptembertől bűncselekménynek számít a sporthuliganizmus, így két évig tartó szabadságvesztéssel is sújthatók a futballhuligánok, a törvény rögzíti azt is, hogy a sportrendezvényekről nemcsak a helyszínen, hanem az odautazás, illetve a hazaút alatt randalírozókat is kitilthatják. A Büntető Törvénykönyv (Btk.) módosításával két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, aki sportrendezvényen a létesítmény nézőktől elzárt területére jogosulatlanul belép - például beszalad a pályára -, vagy oda bármit bedob. Három évig terjedő büntetés jár, ha a rendbontást csoportosan, felfegyverkezve vagy különös visszaesőként követik el.

Szeptember elsejétől igényelhető az Agrár Széchenyi Kártya, mely a gazdasági válság és az elemi károk által leginkább sújtott őstermelőknek, családi gazdaságoknak, összességében az agrár kis- és középvállalkozásoknak nyújt segítséget. Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel összege minimum 500 ezer Ft és maximum 25 millió Ft lehet. Agrár Széchenyi Kártyával csökkenthető a kisvállalkozások versenyhátránya, mérsékelhetőek lesznek a hazai mezőgazdasági KKV-k finanszírozási költségei. Kisebbek lesznek a nagyvállalatok és a KKV-k hitelei közötti tényleges kamatszint különbségek, bővülnek a hitelintézetek által túl kockázatosnak tartott agárágazati mikro- és kisvállalkozások támogatási lehetőségei. Az Agrár Széchenyi Kártya Program segíti a vidéki munkahelyek megőrzését, a további munkahelyteremtést, biztosítva ezzel több száz mezőgazdaságból élő család megélhetését.

A Tanyafejlesztési Program keretében összesen 825 millió forintra pályázhatnak szeptember 1-től 30-ig az érintett őstermelők, családi gazdálkodók, önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek. A Tanyafejlesztési Program a Nemzeti Vidékstratégia egyik kulcsfontosságú eleme. Kiemelt célja a tanyarendszer korszerű megújítása, valamint az ott élők helyzetének, gazdálkodásának támogatása. Jellegzetes földrajzi, építészeti, nyelvi, néprajzi és tájképi sajátosságai alapján a tanyás településrendszer a magyar nemzeti örökség és egyben az európai örökség részét képezi.

Szeptember elsején megkezdi működését az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). A 100 százalékban állami tulajdonban lévő nonprofit társaság egyetlen állami szervezetként irányítja a jövőben a termékdíj-köteles hulladékok begyűjtését és hasznosítását.

A köztisztviselői pályán maradás feltétele lesz 2011. szeptember 1-jétől, hogy a kinevezést követően a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezőknek egy, a középiskolai végzettségűeknek pedig két éven belül közigazgatási alapvizsgát tegyenek, ennek elmulasztása, vagy többszöri sikertelen próbálkozás után ugyanis a jogviszony megszűnik.

Szeptembertől változnak a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésére, használatára vonatkozó szabályok, így az üzemben tartók nem hivatkozhatnak ősztől külföldi szokásos tartózkodási helyükre a nem magyar rendszám használatakor, azt csak a rendszeres külföldi munkavégzéssel, vagy a magyarországi forgalomba helyezés megkezdésével igazolhatják.

OrientPess Hírügynökség

Címkék: változások

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.