Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Április 28. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Van fedezet a rezsicsökkentésre?

Van fedezet a rezsicsökkentésre?

Maradt tartalék a lakosságot ellátó egyetemes energiaszolgáltatóknál: az Elmű és az ÉMÁSZ közgyűlése ugyanakkora, 15 milliárdos osztalék kifizetéséről döntött idén, mint tavaly, dacára a romló üzleti eredményüknek. Közben folytatódik a rezsicsökkentés: a palackos gáz júniustól lesz olcsóbb - írja a Magyar Nemzet.

Bár a lakosság áramellátása valóban veszteséges tevékenység volt tavaly, a szolgáltatóknál maradt még tartalék arra, hogy fenntartsák a kifizetendő osztalék mértékét – ez derült ki az egy cégcsoportba tartozó Elmű Nyrt. és ÉMÁSZ Nyrt. közgyűlése után. A két tőzsdei társaság részvényesei ugyanis összesen 15 milliárd forintos osztalékról szavaztak. Ebből az Elmű 10,326, az ÉMÁSZ pedig 4,271 milliárd forintot fizet ki. Ez azt jelenti, hogy előbbinél részvényenként 1700, utóbbinál pedig 1400 forint jár – elsősorban a két szolgáltató többségi tulajdonosainak, a német RWE-nek és EnBW-nek. Ezek a számok teljes mértékben megegyeznek a két cég tavaly közölt adataival. Ugyanakkor míg tavaly mindkét cég esetében fedezte az adózott eredmény az osztalékfizetést, addig idén az Elműnél az eredménytartalékból kellett kipótolni az összeget, hogy a kivehető pénz mennyisége szinten maradhasson.

Az éves beszámoló szerint az Elműnél tovább nőtt az üzemi tevékenységből származó veszteség. Ez gyakorlatilag az áramszolgáltatást fedi le. Itt a 2011-es 2,061 milliárd forintos negatív eredmény után 2012-re 3,624 milliárd forintos mínusz mutatkozott, pedig az előző évben még nem csökkent a lakossági áramár. Az ÉMÁSZ valamelyest javított, bár így is 1,475 milliárd forintos veszteségről számolt be főtevékenységében.Az, hogy a két cég összességében mégis nyereséges volt, az elektromos hálózatok működtetésének köszönhető, hiszen az elosztási tevékenység az Elműnél 12,097, míg az ÉMÁSZ-nál 5,898 milliárd forintot hozott. Ebben a kategóriában azonban mindkét szolgáltató esetében jelentős csökkenés mutatkozott 2011-hez képest.

Így összességében mindkét, tőzsdén szereplő energiaszolgáltató adózott eredménye kisebb lett 2012-ben: az Elmű esetében 11,478 milliárdról 8,367 milliárdra, míg az ÉMÁSZ-nál 6,644 milliárdról 4,312 milliárd forintra csökkent az eredmény. Vélhetőleg a számok idén tovább romlanak majd a január óta a szolgáltatókat is terhelő közművezeték-adónak, a tranzakciós illetéknek és a megemelt összegű ágazati különadónak tulajdoníthatóan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk