Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 04. 14:18, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Varga Mihály: Magyarország a zöld átállás egyik nyertese lehet

Varga Mihály: Magyarország a zöld átállás egyik nyertese lehet

Magyarországnak megvannak a pénzügyi eszközei ahhoz, hogy a világgazdaság zöld átállásának egyik nyertese legyen

- jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint Varga Mihály az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján tartott pénzügyminiszteri kerekasztal beszélgetésen, Dubajban.

A közlemény szerint a pénzügyminiszter elmondta: "ha sikeresek akarunk lenni, zöldenergiát kell termelni és tárolni, a magyar kormány pedig minden ezzel kapcsolatos lehetőséget megragad".

Magyarország a klímaváltozás elleni harcban jelentős eredményeket ért el, amelyek magukért beszélnek: azon kevés állam közé tartozik, amely 1990 óta úgy tudta az ipari termelését növelni, hogy a károsanyag-kibocsátást csökkentette - hívta fel rá a figyelmet a tárcavezető. Azonban nyilvánvaló, hogy a magyar gazdaság jövője a zöldenergia: folytatni kell gazdaság átalakítását modern, fenntartható gazdasággá, ez komoly versenyképességi tényező is. Az új világgazdasági rend, a zöld világgazdaság nemzetgazdaságok és vállalatok közötti versenyben születik, és mivel Magyarország időben fogott neki a zöld beruházásoknak, a versenyben jó esélyekkel vesz részt - tette hozzá a miniszter.

Varga Mihály az ülésen kijelentette: az adópolitika, az éghajlati célok költségvetésbe történő bevonása, a zöld kötvények kibocsátása mind hozzájárulnak a klímacélok eléréséhez, utóbbi szempontjából Magyarország különösen sikeres. 2020-ban a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként Magyarország megalkotta első Zöld kötvény keretprogramját és kibocsátotta első Zöld kötvényét. Magyarország 2020 és 2023 között sikeresen bocsátott ki Zöld kötvényeket a hazai, illetve nemzetközi piacokon, összesen csaknem 1700 milliárd forint értékben, a kibocsátások sikerességét pedig a piac rangos díjakkal ismerte el - szögezte le a miniszter.

Varga Mihály az Egyesült Arab Emírségek meghívására vesz részt a COP28 ENSZ Klímakonferencia margóján szervezett Pénzügyi napon - olvasható a PM közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk