Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Január 16. 15:44, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Varga Mihály: Magyarország az uniós gazdasági növekedési rangsor élmezőnyében lehet 2024-ben

Varga Mihály: Magyarország az uniós gazdasági növekedési rangsor élmezőnyében lehet 2024-ben

Az Európai Bizottság legutóbbi értékelése szerint Magyarország az uniós gazdasági növekedési rangsor élmezőnyében lehet ebben az évben

2,4 százalékos növekedést jósolnak a magyar gazdaságnak, ami lényegesen meghaladja az uniós átlagot, az 1,3 százalékot - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Brüsszelben, az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Varga Mihály az uniós tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozásán vett részt a belga fővárosban. A tanács napirendjét ismertetve elmondta, hogy a tagországok nagy hangsúlyt fektetnek a versenyképességre, és arra törekszenek, hogy Európa növekedési pályára álljon.

A pénzügyminiszter szerint, jó hír, hogy az Európai Bizottság legutóbbi gazdasági előrejelzése a magyar gazdaság 2,4 százalékos növekedését prognosztizálta 2024-re, de hozzátette, hogy a magyar kormány ennél magasabb - 3,6 százalékos - növekedést vár. "Nagyon bízunk benne, hogy mindez együtt jár majd a versenyképesség javulásával is" - hangsúlyozta.

Ukrajna négy évre szóló 50 milliárd eurós finanszírozásával kapcsolatban a pénzügyminiszter elmondta: a magyar álláspont az, hogy az eszközt évente kellene értékelni, amelynek keretében az uniós bizottság megvizsgálja a forrásokra való igényt, illetve azok felhasználást, és ennek fényében dönt a következő évi folyósításról.

"Azzal a reménnyel fejeztük be a tanácskozást, hogy február elsejei uniós csúcson, amikor végleges döntés születik az eszközről, a magyar javaslatokat is értékelni fogják. Törekedni kell arra, hogy az Európai Unió, ahogy eddig is, minden tagország számára elfogadható megoldást dolgozzon ki" - hangoztatta Varga Mihály.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk