Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Június 02. 10:07, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Vasárnap pedagógusnap - szakszervezetek demonstrálnak Budapesten

Vasárnap pedagógusnap - szakszervezetek demonstrálnak Budapesten

Vasárnap lesz pedagógusnap; több pedagógus-szakszervezet erre a napra tüntetést szervez a szaktárca budapesti épülete elé.

Az érdekképviseletek a pedagógusok munkaterheinek növekedésétől, jelentős elbocsátásoktól tartanak, és már január 1-jével 20 százalékos béremelést követelnek.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKSZSZ) és az Oktatási Vezetők Szakszervezete (OKVSZ) azt követeli, hogy a köznevelési és szakképzési törvény bevezetését előkészítetlenség miatt egy évvel halasszák el, továbbá 2013. január 1-jével 20 százalékkal emeljék a közszféra alkalmazottjainak, a pedagógusoknak, a nevelő-oktató munkát segítőknek a fizetését.
Balog Zoltán, a nemzeti erőforrások minisztere a pedagógusnapi kitüntetések pénteki átadásán azt mondta, hogy a nevelés és az oktatási rendszer sikerének záloga a pedagógus. Hozzátette, hogy a magyar nevelési-oktatási rendszer az elmúlt évtizedek folyamatos megpróbáltatásai, nehézségei ellenére még mindig versenyképes, köszönhetően a magyar pedagógia kiváló hagyományainak és a pedagógusok hivatástudatának.
A miniszter közlése szerint ugyanakkor kétségtelen tény, hogy a pedagógusok erőn felüli teljesítménye ellenére a magyar oktatásügy ezer sebből vérzik, és a sok probléma közül kiemelkedik a pedagógusok anyagi és társadalmi megbecsültségének a hiánya, amely "sürgős megoldásért kiált".
Balog Zoltán kiemelte, hogy a 2013 szeptemberében életbe lépő pedagógus-életpályamodell a jelenleginél lényegesen jobb anyagi körülményeket vetít előre.
Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár korábban azt mondta, a tömörülések követeléseivel nem nagyon tudnak mit kezdeni, a tüntetés, a sztrájk pedig alapjog. Kiemelte: lassan megszokottá válik, hogy a pedagógus-szakszervezetek a pedagógusnapot demonstrációval "ünneplik." Kitért arra, hogy az életpályamodellben 20 százaléknál lényegesen magasabb fizetésemelést helyeztek kilátásba, jóllehet nem januártól, hanem szeptembertől.
Magyarországon június első vasárnapján tartják a pedagógusnapot. A pedagógusokat 1952 júniusa óta köszöntik, akkor adták át először a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.