Városlista
2020. augusztus 11, kedd - Zsuzsanna

Hírek

2020. Május 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Végéhez közelítenek a tavaszi szántóföldi munkák

Végéhez közelítenek a tavaszi szántóföldi munkák

A tavaszi árpa, a zab, a magborsó és a cukorrépa vetése a múlt héten gyakorlatilag befejeződött, a napraforgót 97 százalékban, a kukoricát pedig már 912 ezer hektáron, 92 százalékban vetették el

- közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn a MTI-vel. A szója vetése is felgyorsult, 71 százalékos a készültsége.

A napraforgó és a kukoricavetések az eső után sok helyen szépen kikeltek. Az elvetett napraforgótáblák gyomirtása ugyanakkor nagy kihívást jelent a növényvédelemnek, mert az alapkezelések az esetek zömében láthatóan hatástalanok voltak - írták.

Az őszi búza növekedése sok helyen lelassult, a gyengébb termőhelyi adottságú területeken gyakorlatilag megállt, a jobb talajokon még van esély az állományok regenerációjára, de a terméskiesést már nem tudja megakadályozni az esetlegesen érkező csapadék.

Több helyen a kalászosoknál a szármagasság kicsi, kevesebb szalma várható. A kalászok egy része üres, valószínűen kevesebb termés lesz.

Az őszi káposztarepce virágzása lassan befejeződik, e növénynél közepes termés várható.

Az agrártárca felhívta a figyelmet, hogy az aszály nem enyhül, a földeken továbbra is nagy szükség lenne esőre. A több mint egy hete érkezett csapadék mennyisége csak kis területen érte el a kívánatos szintet.

Az AM szerint az őszi és tavaszi vetéseknél a lehullott 5-10 milliméter eső sok helyen csak a "tűzoltásra" volt elég. A legnagyobb probléma Magyarország északi területein van. A viharos szél tovább szárítja a földet, így a kelés vontatottabb, a fejlődés gyengébb a kívánatosnál.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 11. 05:00, kedd | Belföld

A fél országban zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

Kedden is többfelé várható hőség, de emellett a fél országban zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek.

2020. Augusztus 11. 05:00, kedd | Belföld

Magas, néhol nagyon magas a parlagfűpollen koncentrációja

A parlagfű virágporának koncentrációja országosan a magas tartományban várható, délen, délnyugaton pedig a nagyon magas szintet is elérheti - írta a tisztifőorvosi Facebook-oldal hétfőn.

2020. Augusztus 10. 18:30, hétfő | Belföld

Enyhén nő a koronavírus-örökítőanyag mennyisége a szennyvízben

Budapesten és Debrecenben is enyhén növekszik a koronavírus-örökítőanyag mennyisége a szennyvízben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) augusztus második hetén végzett vizsgálata szerint

2020. Augusztus 10. 17:07, hétfő | Belföld

650 településen folytatódik a szúnyogirtás

Országszerte 650 településen, 130 ezer hektárnyi területen folytatódik a szúnyoggyérítési program - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős katasztrófavédelmi főigazgatóság szóvivő-helyettese hétfőn az MTI-t.