Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 11. 15:05, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Veszélyben a tündérrózsa

Veszélyben a tündérrózsa

Kiapadt a Sebes-Körösbe torkolló Pece-patak meleg vizű forrása, emiatt a térségben egyedülálló módon fennmaradt hévízi tündérrózsa is veszélybe került a Nagyvárad közelében lévő fürdőhelyeken.

A Félixfürdőnél (Baile Felix) eredő Pece-patakot magában foglaló Bihar megyei természetvédelmi területért felelős nagyváradi Körösvidéki Múzeum tájékoztatása szerint a Nagyvárad közelében található Püspökfürdő (Baile 1 Mai) nagy tavának vize a forrás elapadása miatt csaknem egy méterrel csökkent, hőmérséklete pedig több mint 20 Celsius-fokot esett – 32-ről 10-11 fokra.

A föld alatti termálvíztelep szintje a 2008-ban mérthez képest mintegy négy métert csökkent, ennek következménye a patak és a tó vizének apadása – írta a Krónika című kolozsvári napilap. A múzeum szakemberei szerint az előállt helyzet elsődleges okozója az, hogy a Nagyváradon és környékén az utóbbi években épült hotelek és panziók gyakorlatilag mindegyike illegálisan fúrt kutakból nyeri a termálvizet a saját vízhálózata, illetve medencéje számára.

A tündérrózsa különlegessége, hogy trópusi növény, ugyanakkor a mérsékelt égövi körülmények között is virágzik, megfelelően meleg vizű tavakban. A nílusi tündérrózsa Európában egyetlen természetes előfordulási helye a Pece-patak hőforrások táplálta vize. A püspökfürdői tündérrózsáról a Nagyváradot Pece-parti Párizsnak is nevező Ady Endre verset írt Pusztul a lótusz címmel a múlt század elején. Akkoriban az adott okot aggodalomra, hogy az állatok lelegelik a különleges növényt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.