Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 02. 07:26, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Vészjósló előrejelzés: mi lesz a Balatonnal?

Vészjósló előrejelzés: mi lesz a Balatonnal?

Néhány Balaton-szakértő határozottan állítja: másfél évtized múlva megkezdődhet legnagyobb hazai tavunk kiszáradása – írja a Magyar Nemzet.

A vízügyi szakemberek kitartanak amellett, hogy a természet a jövőben is megoldja a Balaton vízellátását, a klimatológusokat viszont nem győzi meg ez az érvelés.

A Balaton is szerepel azon a listán, amelyet az ENSZ klímaszakértői állítottak össze arról a száz legveszélyeztetettebb helyről, amelyekre a klímaváltozás következtében néhány évszázad múlva már csak fotó emlékeztet. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a nyári csapadék mennyisége Közép-Európában akár harminc–hetven százalékkal is csökken.

A Balaton többször is fenyegetett kiszáradással, de gyakran előfordult, hogy a tó kilépett a medréből, és árvízzel riogatta az alacsonyabb területeken élőket. Pécseli Péter szakaszmérnök, a Balatoni Vízügyi Igazgatóság vezetője és Laki István, a Kis-balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője állítja: a természet a jövőben is megoldja a Balaton vízállásának gondját. Laki István azt viszont aggasztónak tartja, hogy a Balaton immár hetek óta hetvencentis vízállással és zárt zsilipkapukkal várja az égi áldást.

Ha mégis bekövetkezne a klimatológusok prognózisa, akkor nagyon sok károsultja lenne a Balatonnak. A szárazság és a csapadékhiány miatt vészesen zsugorodna a tó víztükre, a vízszintcsökkenés miatt súlyos gondok jelentkeznének a Közép-Dunántúl ivóvízellátásában és a vízi közlekedésben – olvasható a Magyar Nemzetben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.