Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 13. 14:31, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Visszaköszön a sci-fi a való életben?

Visszaköszön a sci-fi a való életben?

10 millió dollárt kap, aki kifejleszt egy olyan öndiagnosztikai eszközt, amely a Star Trek filmekből megismert Tricorderre hasonlít.

A Qualcomm telekommunikációs szolgáltató, fejlesztő és gyártócég, illetve az X Prize Foundation nonprofit szervezet (amely az első magánűrhajó kifejlesztőjének kiírt díjjal szerzett hírnevet) meghirdette a Tricorder X-díj versenyt azoknak a fejlesztőknek, akik elő tudnak állítani egy olyan kézben tartható diagnosztizáló eszközt, amely képes felmérni orvosi segítség nélkül a felhasználók egészségi állapotát.

Egészségügy a 21. században
- Működő kórházreform Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
- Egy hét az e-egészségügyben
- Nagy előnyöket várnak az e-egészségügytől
- A fogyasztók nem bíznak az egészségügyi alkalmazásokban

A Qualcomm Foundation, a cég jótékonysági részlege 2010-ben lépett kapcsolatba az X Prize Foundationnel, amely a kutatásokat és fejlesztéseket kívánja stimulálni. A Star Trek filmekben a Tricorder többféle változatát is használták. Volt, amelyik az orvosi diagnózisokat készített, de volt, amelyik idegen világokban szkennelte a környezetet az életfeltételeket vagy idegen létformákat kutatva, illetve geológiai és légköri adatokat is gyűjtött.

A Qualcommot az egészségügyi alkalmazások érdeklik ezúttal. „Ez a verseny fel fogja gyorsítani az olyan eszközök fejlesztését, amelyek lehetővé teszik a felhasználóiknak, hogy saját felelősségükre ellenőrizzék saját testüket és intézkedjenek a saját ügyükben” – jelentette ki Jacobs.

A győztes csapatnak egy olyan mobilplatformot kell kifejlesztenie, amely legalább tizenöt különféle betegséget képes azonosítani harminc felhasználó esetében három nap alatt, orvosi közreműködés nélkül. A rendszernek emellett olyan élettani adatokat is meg kell határoznia, mint a vérnyomás, a légzésszám vagy a testhőmérséklet.

Paul Jacobs előadásán Eric Topol, a Scripps Health nonprofit egészségügyi szolgáltató társaság tudományos igazgatója, aki egy okostelefonon demonstrálta, hogy mekkora lehetőségek rejlenek az ilyen eszközök orvosi alkalmazásában. Topol bemutatta, hogy EKG hullámok és vércukorszint adatok olvashatók le a készülékről. A személyre szabott medicina terjedése 2012 egyik igen fontos trendje lehet Topol szerint, aki bemutatott egy olyan szenzort is, amelynek segítségével a készülék egy nyálmintán végzett DNS elemzésből megmondta, hogy egy adott gyógyszer hatásos lehet-e a páciensnél, illetve a kezelésnek lehetnek-e mellékhatásai.

Peter Diamandis, az X Prize Foundation vezérigazgatója bejelentette, hogy további X-díjakat is meghirdettek oktatási, globális fejlesztési, repülési, energia és környezeti projektekre. Például 30 millió dollár a Google Lunar X-díj értéke az oktatásban, és 10 millió dollárért versenyeznek az Archon Génkutatási X-versenyben, ahol génszekvenciák meghatározását szponzorálja a gyógyszerészeti és gyógyszertári szolgáltató Medco Health Solutions.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni