Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Szeptember 05. 07:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Viszonylag jónak bizonyult a nyári turisztikai szezon Ausztriában

Viszonylag jónak bizonyult a nyári turisztikai szezon Ausztriában

A nyári szezonban a vártnál kevésbé esett vissza az osztrák turisztikai forgalom, júliusban egyes területeken már emelkedett is a vendégéjszakák száma a Wifo gazdaságkutató intézet szerint.

"Nem volt annyira rossz a nyári turisztikai szezon mint amitől tartottunk" - nyilatkozta az ORF rádió reggeli magazinjában Oliver Fritz, a Wifo gazdaságkutató intézet turisztikai szakértője. "Júliusban egész jól alakultak az adatok".

A bécsi Wirtschaftsforschungsinstitut (Wifo) számításai szerint májustól júliusig a turisztikai ágazat bevételei az egy évvel korábbihoz képest 44,1 százalékkal 3,95 milliárd euróra csökkentek. A különböző régiók eltérő mértékű forgalomcsökkenést regisztráltak. A legnagyobb visszaesés a bécsi turizmusban következett be, 85,7 százalékos, a legkisebb pedig, 24,6 százalékos Karintia tartományban.

Júliusban Karintiában, Stájerországban és Burgenlandban már a belföldi turizmusnak köszönhetően emelkedett a vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz képest. Bécsben azonban még júliusban is 73 százalékkal maradt el a vendégéjszakák száma a tavaly júliusitól. "Bécsben katasztrofálisan alakult az év a turizmus szempontjából és az elkövetkező hónapokban sem lehet javulásra számítani" - mondta Fritz.

A koronavírus-válságot a magánüdülők és panziók vészelték át a legkisebb sérülésekkel. Az ilyen szállásokon ugyanis kevésbé vannak kitéve a lakók idegenekkel való érintkezésnek, mint például a szállodákban. Júliusban a vendégéjszakák száma már csak elenyésző mértékben maradt el az egy évvel korábbitól. A panzióknál 2 százalékkal, a magánszállásokon 3,1 százalékkal.

A Wifo szakértőke csődhullámra számít a turisztikai iparban az ősszel. Véleménye szerint mindent meg kell tenni, hogy a lehető legtöbb turisztikai vállalkozás átvészelhesse a kialakult válságot. "Az igazán hatékony intézkedések azok lennének, amelyek a keresletet futtatják fel, erre azonban legkorábban csak 2021-ben lehet számítani" - fejtette ki.

Oliver Fritz nem fűz nagy reményeket a téli szezonhoz. "Továbbra is nagy veszteségekkel kell számolni, a téli szezont mindenképpen meg kell menteni" - mondta. Létfontosságúnak nevezte egy védelmi stratégia kidolgozását a turisztikai ágazat számára a téli szezonra. "Ha fertőzéstől kell tartani, akkor senki nem fog utazni" - fogalmazott.

A Wifo munkacsoportot állított fel ezért a turisztikai ágazat forgalmát fellendítő stratégia kidolgozására, amit két héten belül be fognak mutatni. "A téli turizmus nemcsak síelésből áll, hanem karácsonyi vásárokból, kulturális rendezvényekből, kongresszusokból és bálokból is" - mondta.

Az idei teljes évre a vendégéjszakák 30 százalékos csökkenésével számol a Wifo. A belföldi turizmus esetében 15 százalékos lehet a csökkenés, a külföldről érkező turisták vendégéjszakái pedig egyharmadával csökkenhetnek.

Címkék: ausztria, turista, turizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.