Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Október 23. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrintPress

30 db használt Mercedes busszal fiatalodik a budapesti járműpark

30 db használt Mercedes busszal fiatalodik a budapesti járműpark

30 darab használt Mercedes Citaro autóbusszal gazdagodik a főváros tömegközlekedésének járműparkja, köszönhetően a Budapesti Közlekedési Központ javaslatára megnövelt idei tömegközlekedési beruházási forrásoknak.

A többségében tíz évnél fiatalabb, alacsonypadlós buszok klímával felszerelve, Euro II-es, illetve III-as motorral érkeznek Ausztriából, Németországból, illetve Spanyolországból Budapestre, s az első néhány jármű idén év végén már forgalomba is állhat. A BKK deklarált célja a buszpark megújítása: éppen ezért egyrészről új autóbuszok forgalomba állítása érdekében új buszüzemeltetési modellt vezetünk be, azonban a buszcsere több éves folyamatának lezárultáig is teszünk lépéseket: az öreg Ikarusok felújítása helyett az erre fordítandó forrásokból korszerűbb, használt, alacsonypadlós buszokat állít forgalomba a BKV. Ennek részeként került sor a Van Hool buszok beszerzésére nemrég és most a 30 db Mercedes Citaro beszerzése is ennek jegyében történik.

Lezárult a BKK és a BKV által idén tavasszal bejelentett, 30 darab használt szóló buszra kiírt közbeszerzési eljárása. A nyertes ajánlattevő a létrejött szállítási szerződés értelmében 30 darab, osztrák, német és spanyol városokban használt Mercedes-Benz Citaro típusú autóbuszt ad át Budapesten a fővárosi utazóközönségnek, a BKV-nak és a BKK-nak. A járművek közül két darab 2000-es évjáratú, a többi buszt 2001-ben, 2003-ban illetve 2004-ben helyezték forgalomba. Korukhoz képest jó állapotúak és keveset (a legfiatalabb 410 ezer, a legöregebb 750 ezer kilométert) futottak, kivétel nélkül alacsonypadlósak és klímával felszereltek; az Ikarusoknál sokkal környezetkímélőek, hiszen Euro II-es illetve III-as tanúsítvánnyal rendelkezdnek. A beszerzésnek köszönhetően a BKV Zrt. buszállománya néhány hónappal a tizenhárom holland Van Hool érkezése után ismét fiatalodik, emellett egyre több akadálymentes járművel rendelkezik, amely utasaink megelégedettségére szolgálhat.

A buszok 65.500 euróba kerültek, de a valamivel több, mint 19 millió forintos ár nemcsak a járműveket tartalmazza, de ebben azok Budapestre szállítása és levizsgáztatása, valamint a főalkatrészekre szóló negyedéves garancia is benne van. Ez az összeg alig több egy húsz éves Ikarus felújításának költségénél, ehhez képest korszerűbb és alacsonypadlós járművet tudunk forgalomba állítani - a használt buszok beszerzése tehát nem az új buszok beszerzését, hanem a régiek felújítását helyettesíti!

A szükséges honosítási feladatok (a nyitható ablakfelületek növelése, a járművezető fülke zárhatóvá tétele, az ajtóműködés és a műszerfal kezelőszervei, valamint az arculati elemek Budapest-specifikussá történő alakítása, az üzemanyag-átfolyásmérő beépítése, a jegykezelő, az utastájékoztató és a forgalomirányító rendszerek beépítése) elvégzése után az első járművek várhatóan még idén forgalomba állhatnak. A buszok imént részletezett honosítási feladatai összesen mintegy 5 millió forinttal növelik a beszerzési költségeket.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.