Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Március 14. 17:21, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A bíróság nem tud dönteni csütörtökön a Bora Bora-ügyben

A bíróság nem tud dönteni csütörtökön a Bora Bora-ügyben

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság nem tud csütörtök éjfélig dönteni a sajtóban Bora Bora-ügyként ismertté vált perben a joghatóságot illetően - közölte a Fővárosi Törvényszék (FT) közleményben az MTI-vel.

A törvényszék ezt azzal indokolta, hogy a felperes - a bíróság felhívása ellenére - eddig nem csatolta a joghatóság megállapításához szükséges, a Bora Bora-i bíróság eljárására vonatkozó iratokat.
Az FT már szerdán jelezte, hogy a magyar bíróságnak először arról kell döntenie, eljárhat-e egyáltalán a Bora Borán rekedt, válófélben lévő magyar nő és kisgyermeke ügyében.
Emlékeztettek arra, hogy a magyar bíróság felhívását a felperes jogi képviselője február 6-án vette át. Jelezték ugyanakkor, hogy a felhívás teljesítésére megszabott határidő március 20-án jár le.
Közölték, a bíróság a joghatóság kérdésében csak az iratcsatolás, vagy az iratcsatolásra megszabott határidő leteltét követően fog dönteni.
Azt hangsúlyozták, a bíróság mindent megtett annak érdekében, hogy az ügyet minél hamarabb el lehessen bírálni. A bíróság elnöke "a Ny-K. P. által S. I. L. ellen házasság felbontása miatt indult polgári perben" a felperes kérelmére soronkívüliséget rendelt el.
Kitértek arra is, hogy az ügyben eljáró bíró intézkedéseit a soron kívüli eljárás elrendeléséig határidőn belül, a soron kívüli eljárás elrendelését követően pedig valamennyi esetben egy munkanapon belül megtette, "késedelembe egy intézkedésével sem esett".
Közölték, a bíróságnak sem a felperes, sem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nem küldött "a magyar bíróság kizárólagos joghatóságának meglétéről keletkezett nemzetközi dokumentumot".
A KIM az EU és a Nemzetközi Igazságügyi Együttműködésért Felelős Minisztérium Általános Államtitkárának, valamint a francia gyermekvédelmi biztosnak írt levelet, a levelekben a KIM tájékoztatást, segítséget és a szükséges védelmi intézkedések megtételét kérte az ügyben a felperes és gyermeke részére. Ezeket a megkereséseket továbbította a csütörtökön a KIM a bíróság részére - írták.
A tárca szerdán, az MTI-nek küldött közleményében azt írta: már tavaly július óta folytat eljárást a KIM, és idén is többször próbálta felvenni a hivatalos kapcsolatot a francia hatóságokkal a Bora Bora szigetén rekedt, válófélben lévő magyar nő és kisgyermeke ügyében.
Sajtóhírek és Morvai Krisztinának, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselőjének tájékoztatása szerint a magyar állampolgárságú nőt és magyar-francia kettős állampolgárságú négyéves gyermekét hónapok óta Bora Borán tartja fogva és bántalmazza a francia állampolgárságú férj, aki elvette útlevelüket, és a csendes-óceáni szigeten válópert indított, hogy megszerezze közös gyermeküket. A férfi ügyvédje ugyanakkor a magyar sajtóban korábban visszautasította, hogy ügyfele bántalmazta volna feleségét és korlátozná szabad mozgását.
Morvai Krisztina januárban már felszólalt az ügyben, akkor többek között kifogásolta, hogy a férj által kezdeményezett válóper "a joghatósággal nem rendelkező, de jogtalanul mégis fellépő polinéz bíróságon" folyik, miközben a férj bűncselekmények sorozatát követte el. Akkor az EP-képviselő a férj eljárására célozva úgy fogalmazott: "érthetetlen, hogy a magyar bíróság, illetve összességében a magyar igazságügyi, külügyi és egyéb állami szervek miért asszisztálnak mindehhez passzivitásukkal".
Morvai Krisztina kedden nyílt levélben sürgette a bíróságok intézkedését az üggyel kapcsolatban, és nyílt levelet intézet Handó Tündéhez, az Országos Bírósági Hivatal elnökéhez, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez, valamint Kádárné Báló Ágneshez, a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság elnökéhez.
A KIM erre reagálva szerdán azt közölte, "Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, illetve a minisztériumi szervek minden szükséges lépést megtettek, hogy az eljárást gyorsítsák és az ügyben a magyar állampolgárok számára a fair független bírósági eljárás biztosított legyen".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal