Városlista
2021. május 16, vasárnap - Botond, Mózes

Hírek

2018. Február 18. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: Kossuth Rádió / Európai Idő

A Brexittel az Európai Parlament létszáma is csökken

A Brexittel az Európai Parlament létszáma is csökken

73 brit képviselői hely szabadul fel az Európai Parlamentben, amelyből 27-et a tagállamok egy része között osztanának szét, míg a maradékot az esetleges későbbi bővítésre tartalékolnák.

Tóth Norbert, az Alapjogokért Központ kutatója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta: az egyes tagországokra jutó képviseleti helyek csökkenő mértékben arányosak a lakosság számával.

„Ezt azt jelenti, hogy minél népesebb egy tagállam, annál több szavazópolgárt képvisel egy európai parlamenti képviselő. A nagy tagállamok azt mondják, hogy a csökkenő arányosság elve nem érvényesül maradék nélkül jelenleg az Európai Parlamentben” – közölte a szakértő.

Az Európai Tanács ülése dönt a parlament összetételéről
A nagy tagállamok képviselik azt az elvet, hogy a felszabaduló 73 brit mandátum egy részét el kell osztani a bent maradó tagállamok között, úgy, hogy alapvetően „a nagyokat kompenzálják” – mondta. A jövő hét pénteki Európai Tanács ülése fog dönteni az Európai Parlament 2019 utáni összetételéről – tette hozzá.

Az Európai Parlament napokban elfogadott határozata arra utal, hogy nem osztanák el mind a 73 mandátumot, hanem tartalékolnának a bővítésekre – vélekedett Tóth Norbert.

Az Európai Parlament kezdeményezi a mandátumok elosztását, de végül az Európai Tanácsnak kell egyhangú szavazással eldönteni azt, hogyan osztják meg a mandátumokat egymás között a tagállamok – közölte.
A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 16. 11:03, vasárnap | Belföld

Meghalt 61 beteg, 718-cal nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 61, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 718 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap,

2021. Május 16. 08:57, vasárnap | Belföld

Szlovák férfitől szerezte be a drogot a magyar díler - VIDEÓ

Összesen közel 270 USA dollárt, több mint 30 000 eurót és mintegy 27 millió forintot foglalt le tőlük a KR NNI.

2021. Május 16. 07:00, vasárnap | Belföld

Emmi: semmilyen kórházat nem akarunk bezárni!

Újabb szándékos rágalmazásnak és félremagyarázásnak tartja a baloldal részéről az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt az információt, amely szerint kórházbezárásokra készülnének.

2021. Május 16. 06:00, vasárnap | Belföld

Szlávik: kedvező a 16-18 évesek oltási hajlandósága

Kedvező, hogy sok 16-18 éves fiatal is hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen, hiszen ezzel ők is részei lesznek az össznépi védettségnek