Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Április 15. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

A briteknek leginkább a csokoládétojás jut eszükbe a húsvéti ünnepről

A briteknek leginkább a csokoládétojás jut eszükbe a húsvéti ünnepről

A britek háromnegyedének mindenekelőtt a csokoládétojás jut eszébe a húsvétról.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov a héten 2670 brit felnőttet kérdezett meg arról, hogy gondolkodásukban mi kapcsolódik a legszorosabban húsvét ünnepéhez. Több lehetőséget is ki lehetett választani, de a legtöbben, 76 százaléknyian a húsvéti csokoládétojást jelölték meg.

A második helyre 67 százalékkal a négynapos húsvéti munkaszüneti hétvége került, 62 százaléknak pedig a Nagy-Britanniában első számú húsvéti édes péksüteménynek számító mazsolás-fahéjas kalács, a hot cross bun is eszébe jutott az ünnepről.

Krisztus személyét a megkérdezettek 55 százaléka köti szorosan húsvét ünnepéhez.

A YouGov vizsgálata az átlagon belül jelentős generációs eltéréseket is feltárt.

A 18-24 éves korosztály 44 százaléka, a 25-49 éves korcsoport 45 százaléka, az 50-64 év közöttiek 65 százaléka, a 65 év felettiek 69 százaléka mondta azt, hogy gondolkodásában Krisztus és a húsvéti ünnep szorosan összekapcsolódik.

A brit iskolákban ilyenkor esedékes kéthetes tanítási szünetet a felnőttek 40 százaléka is díjazza, mivel a húsvéti iskolai szünetet kihasználva gyermekes családok milliói kelnek útra.

A brit oktatási törvény szigorúan tiltja, hogy a családok iskolaidőben utazzanak el gyerekeikkel vakációra; ilyen esetekben az iskolák 120 font (45 ezer forint) pénzbüntetéssel sújthatják a vétkes szülőket. Az egyik ilyen büntetés ügye a minap a brit legfelsőbb bíróságig jutott, de a legfőbb fellebbviteli fórum is a büntetést kirovó iskola javára ítélt a fellebbező szülők ellenében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.